Un jutge de Martorell ha obert una investigació a l'alcalde de Collbató, Miquel Solà (ERC), arran de la querella de la Fiscalia que l'acusa de facilitar el referèndum de l'1-O al municipi. Segons fonts jurídiques, el titular del jutjat d'instrucció número 2 de Martorell ha acordat admetre a tràmit la denúncia i obrir diligències contra l'alcalde, al qual està pendent de citar a declarar com a investigat.

Solà forma part de la mitja dotzena d'alcaldes contra qui la Fiscalia ha decidit querellar-se finalment pel suport municipal a l'1-O, a conseqüència de la instrucció que, en vigílies del referèndum, va dictar el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, perquè s'investigués regidors que havien facilitat la votació.

En la seva querella, el ministeri fiscal acusa l'alcalde de Collbató d'haver aprovat, juntament amb la resta de membres de l'equip de govern i quan el referèndum ja havia estat suspès, un escrit en què l'Ajuntament anunciava que posava a disposició de la Generalitat per a l'1-O els locals que havien estat utilitzats a les eleccions catalanes del 2015.

Després de recordar que Solà va rebre personalment la providència del TC que suspenia l'1-O a través de la Delegació del Govern, la querella també acusa l'alcalde de «permetre» l'obertura d'un local de titularitat municipal que, gestionat pel consistori, va ser utilitzat en el referèndum.

Pels mateixos motius, el ministeri públic va presentar una querella contra Lluís Sais, alcalde de Castelló d'Empúries (Alt Empordà), que ha arxivat la titular del jutjat d'instrucció número 3 de La Bisbal d'Empordà (Baix Empordà).

En un resolució, la jutgessa acorda el sobreseïment provisional de la causa oberta a Sais, perquè entén que no està acreditat que l'alcalde signés el decret d'alcaldia en suport de l'1-O un cop el referèndum ja havia estat suspès pel Tribunal Constitucional.

També, la jutgessa ha arxivat la querella a l'alcalde de Castelló d'Empúries, perquè no ha pogut provar que va ser ell qui va cedir els locals on es va dur a terme la votació de l'1-O ni que fes cap activitat per afavorir el referèndum.

Arran de la instrucció de De la Maza, la Fiscalia va obrir diligències a desenes d'alcaldes pel seu suport al referèndum, investigacions que any i mig després han derivat en mitja dotzena de querelles.