L'excandidat de Plataforma per Catalunya a Manresa Artur Segarra, condemnat a la pena de mort per l'assassinat a Bangkok de David Bernat, ha confessat per primera vegada ser l'autor del crim en una carta per demanar clemència al rei de Tailàndia i evitar la seva execució.

El convicte, que va mantenir la seva innocència durant tot el procés judicial, admet ara en la carta que la nit del 19 de gener del 2016 va matar Bernat en reaccionar de manera violenta durant una abrupta baralla amb la víctima. El passat 20 de novembre, el Tribunal Suprem de Tailàndia va deixar en ferm la sentència i va mantenir la pena de mort contra el català pel segrest, robatori i assassinat premeditat de David Bernat, originari de l'Albí (Garrigues).

Segarra, en el document redactat en tailandès pel seu advocat defensor, Woratham Cheeranon, i amb data del 23 de desembre de 2019, evita pronunciar-se sobre què va passar després de l'assassinat de Bernat, a qui assegura va conèixer a Tailàndia el 2014 i compartien al país un projecte de negoci.

Carta de 8 pàgines

Segons les investigacions acceptades per la Justícia, Segarra va planejar el segrest de Bernat amb l'objectiu d'apropiar-se dels diners que la víctima tenia en un compte bancari a Singapur, abans d'assassinar-lo entre el 26 o 27 de gener, esquarterar el cadàver i llançar-lo a un riu que creua Bangkok. Entre les indagacions hi ha la compra abans de crim d'un congelador per guardar el cos sense vida o el lloguer d'una casa als afores de Bangkok on va amagar part del material utilitzat en l'assassinat.

A la carta, de vuit pàgines i on comenta que les dures condicions carceràries a Tailàndia l'han fet reflexionar sobre el dany comès, Segarra sol·licita a la Casa Reial que commuti la pena capital per la cadena perpètua o un període fix de presó. El rei de Tailàndia no compta amb una data límit per respondre a la sol·licitud de perdó reial, tot i que per norma general aquesta sol ser acceptada.

Trasllat a la presó espanyola

En el cas que es concedeixi l'indult sobre la pena capital i se li imposi cadena perpètua, el pres, que porta a la presó des de febrer de 2016, podrà iniciar la sol·licitud de trasllat a una presó a Espanya un cop compleixi al menys vuit anys d'empresonament. A més, d'acord amb el dictamen dels jutges, el condemnat haurà de tornar a la família de la víctima uns 20.000 euros que va aconseguir sostreure de la targeta de crèdit de la víctima.

Per contra, si se li denega la mesura de gràcia, les autoritats penitenciàries compten amb 24 hores per executar la condemna. Segons dades d'Amnistia Internacional, més de 500 presos es troben al corredor de la mort a les presons de Tailàndia, on l'última execució data del juliol de 2018 quan es va aixecar una moratòria en els ajusticiaments que havia durat més de nou anys.