Per primer cop, una dona estarà al capdavant dels Mossos d´Esquadra a la Catalunya Central. La nova comissària serà Cristina Manresa - una barcelonina que pel cognom ja semblava predestinada a dirigir els mossos des de la capital del Bages- que arriba al càrrec arran de la restitució del major Josep Lluís Trapero que ha nomenat nova cúpul·la policial.

Manresa -comissària dels Mossos des del 2009- pren el relleu a Josep Lluís Rossell que va ser nomenat com a comissari de la regió central el 6 de juny del 2019. A partir d´ara Rossell serà el cap de la comissaria general de recursos operatius (ARRO). La nova responsable dels Mossos a les comarques del Bages, Berguedà, Solsonès, Anoia, Moianès i Osona era la cap de la Comissaria Superior de Coordinació Central. Abans, del 2017 al 2019, Manresa havia dirigit la Regió Policial Metropolitana Sud, un càrrec que fins aquell moment mai havia estat ocupat per una dona.

En el marc de la reorganització de la direcció del cos policial que es va anunciar ahir, Trapero ha recuperat el surienc Miquel Esquius per a la cúpula dels Mossos d´Esquadra en el marc d´uns canvis que suposen recuperar també la alts comandaments que hi havia abans de la destitució del major arran de l´aplicació de l´article 155. Des del juny del 2019 i fins ara, Esquius havia estat al capdavant de la regió policial del Pirineu Occidental. A partir d´ara, juntament amb Joan Carles Molinero, e l bagenc s´ha incorporat a la direcció operativa de l´organisme policial. Trapero també ha recuperat Ferran López, el comissari que el va substituir després de l´1-O per l´aplicació de l´article 155. A partir d´ara, López serà, de nou, el número dos del cos policial de la Generalitat.

El nou organigrama dels Mossos que es va donar a conèixer ahir també estipula que el comissari David Boneta continuarà al capdavant de la Comissaria Superior de Coordinació Territorial i que Rafel Comes assumeix les funcions de la Comissaria Superior de Coordinació Central. A banda, la comissària Alícia Moriana, fins ara sotscap de la Regió Policial Metropolitana Nord, ha estat nomenada cap de l´Escola de Policia de Catalunya i el comissari Joan Portals, que liderava la Regió Policial Metropolitana Sud, passarà a ser cap de la Comissaria General de Mobilitat.

L´intendent Miquel Hueso deixa el comandament de la Comissaria General de Recursos Operatius i passa a ser sotscap de la mateixa àrea. També canvia de destinació l´inspector David Ruiz, que deixa el comandament de l´Àrea Bàsica Policial de Rubí per passar a ser cap de l´Àrea d´Escortes. L´intendent Daniel Pérez, fins al moment cap de l´Àrea del Grup Especial d´Intervenció, ha estat nomenat sotscap de la Comissaria Superior de Coordinació Central. A més el sotsinspector Anselm Pasquina, fins ara número dos de l´Àrea del Grup Especial d´Intervenció, passarà a ser-ne el número u, mentre que l´intendent Jordi Dalmau ha passat de sotscap de la Regió Policial Ponent a cap d´aquesta divisió.

El comissari Xavier Creus, adscrit a la Prefectura de la Policia, ha estat nomenat sotscap de la Regió Policial Girona. L´intendent Joan Carles de la Monja, ha estat nomenat cap de la Regió Policial Metropolitana Sud, i el comissari Joan Figuera, que estava al capdavant de l´Escola de Policia de Catalunya, serà el nou cap al Pirineu Occidental. El fins ara sotscap de la Comissaria Superior de Coordinació Central, Antoni Sànchez, serà sotscap de la Regió Policial Metropolitana Nord, i l´intendent Antoni Rodríguez, que era el cap de la Divisió d´Investigació Criminal, serà el sotscap de la Comissaria General d´Investigació Criminal.