Els Mossos han desmantellat una organització especialitzada en la venda de cocaïna al detall que actuava principalment al barri de Sant Roc de Badalona. Aquest va ser el resultat d'un operatiu simultani a Badalona, Sant Adrià de Besòs, Barcelona, el Vendrell i Calafell l'11 de juliol. Els investigadors van fer 27 entrades i escorcolls en domicilis i despatxos professionals, 20 a Badalona, dos a Sant Adrià de Besòs, dos al Vendrell, un a Calafell i dos a Barcelona. Van detenir 46 persones, 29 dels quals homes i 14 dones. El punt de venda de droga, al barri de Sant Roc de Badalona, estava operatiu les 24 hores del dia i podia arribar als 15.000 euros diaris de guany per la venda de droga.

La unitat d'investigació de la comissaria de Badalona va iniciar la investigació a finals del 2020. Els agents van recopilar indicis que mostraven que era una organització jerarquitzada i estructurada, amb una distribució clara de funcions. Es dedicava a la venda de droga, principalment cocaïna. Aquesta venda es feia principalment des d'un pis del carrer Còrdova del barri de Sant Roc de Badalona.

D’aquesta manera, els investigadors van saber que l’organització estava formada per dos grups independents que s’havien aliat amb l’objectiu d’obtenir beneficis importants de la venda de la droga, una branca arrelada al barri des de feia molts anys que proporcionava la infraestructura i diversos vigilants i venedors, i una altra branca de persones que eren els encarregats de proporcionar la droga que era venuda al barri.

Les tasques

Dins del grup, hi havia diferents funcions. Els caps prenien decisions, captaven els integrants i aconseguien la droga. Els 'cuiners' elaboraven la substància per adulterar-la i aconseguir més producte per vendre'l al comprador final. Un grup dosificava la droga en paperines llestes per ser venudes, mentre d'altres transportaven la substància del domicili on es cuinava fins al lloc on la dosificaven i finalment al punt de venda. A l'interior del pis hi havia els venedors, mentre els vigilants controlaven l'entorn per detectar la presència policial. Per últim, hi havia un grup especialitzat en blanquejar els beneficis econòmics provinents de la venda il·legal de la droga.

En aquet sentit, la Unitat Central de Blanqueig i Delictes Econòmics (UCBE) de la Divisió d’Investigació Criminal, va acreditar que l’organització reunia els patrons econòmics característics per fer blanqueig de capitals. La banda no tenia cap mena d’activitat laboral declarada, tampoc rebia cap altra font d’ingressos declarats, l’opacitat fiscal era absoluta i feien un ús escàs i enganyós dels comptes corrents. A més, els investigats comptaven amb antecedents delictius. D’aquesta anàlisi es va concloure que l’organització havia fet grans operacions per tal de comprar immobles, vehicles i material informàtic, compres que no es podien justificar en cap cas.

El modus operandi

El modus operandi detectat consistia a fer ús de diners en efectiu, provinent presumptament del tràfic de drogues. Feien pagaments en metàl·lic o ingressos en efectiu en targetes moneder per comprar allò que els calia. Per passar desapercebuts utilitzaven societats pantalla o persones interposades per tal d'amagar qui hi havia darrere. De fet, en cap de les grans compres que feien sol·licitaven préstecs bancaris per finançar-les i es pagaven en efectiu, assumint despeses superiors als 500.000 euros. Els investigadors han detectat fins a quatre grans operacions d'immobles i cotxes amb les quals van blanquejar uns 757.800 euros.

Davant aquests fets, l'11 de juliol la Unitat d’Investigació de la comissaria de Badalona, sota la tutela del Jutjat d’Instrucció número 2 de Badalona, va liderar l'operatiu simultani en el que van participar més de 450 efectius de diferents unitats de cos.

Dins dels domicilis i despatxos escorcollats, els agents van localitzar 5.012,23 grams presumptament de cocaïna, 4.059 grams de substàncies de tall, productes típics per l’adulteració i material d’embalatge i de pesatge. També 194.095 euros en efectiu, sis armes de foc curtes, un rifle, una escopeta retallada i 162 cartutxos.

D'altra banda, es van intervenir 12 immobles i 11 vehicles, alguns de gamma alta, a més de bloquejar comptes corrents de 15 persones físiques i dues de jurídiques.

Als arrestats se'ls relaciona amb pertinença a banda criminal, contra la salut pública i blanqueig dels capitals. Van passar a disposició judicial el 13,14, 15 i 17 de juliol. La jutgessa instructora va decretar presó per a onze dels integrants de l'entramat criminal i la resta va quedar en llibertat amb càrrecs.