Articles

Cirurgia robòtica: la revolució tecnològica que ofereix màxima precisió i menys temps de recuperació

Si hi ha un àmbit on l'era dels grans avenços tecnològics està suposant una autèntica revolució, aquest és el de la medicina. En el camp concret de la cirurgia, la laparoscòpia que va permetre operar els pacients evitant la cirurgia oberta ha fet un salt qualitatiu, avançat al següent nivell, gràcies a robots d'última generació com Da Vinci, el robot de 4 braços i una “visió” que multiplica per 10 la del cirurgià que permet treballar amb la màxima precisió.

La cirurgia robòtica és la tècnica més sofisticada i avançada del món en cirurgia mínimament invasiva i es caracteritza per aportar més precisió i seguretat, eliminant tremolors involuntaris i minimitzant la pèrdua de sang i el temps de recuperació. “A Espanya la primera cirurgia es va practicar el 2005. Des d'aleshores, la seva expansió no ha parat, fins al punt que el 2019 es van desenvolupar més de 10.000 intervencions fent servir aquest tipus de robots. Actualment, hi ha uns 130 equips da Vinci en més de 100 hospitals a Espanya”, detalla el Dr. José Antonio Pérez Álvarez, ginecòleg de l'Hospital Quirónsalud Tenerife. Da Vinci ja s'utilitza en diferents àrees i especialitats.

Avui, tal com explica el Dr. Javier Moradiellos, cap del Servei de Cirurgia Toràcica de l'Hospital Universitari Quirónsalud Madrid, “ja estem a la quarta generació del sistema Da Vinci i en cada evolució els sistemes i instruments són cada cop més manejables i versàtils; la visió del cirurgià és cada cop millor. Un cirurgià que “veu” millor i “manipula” millor és un cirurgià segur per als pacients”.

Aquesta tecnologia quirúrgica té importants avantatges per al pacient pel que fa a altres tècniques com la laparoscòpica. Es redueix considerablement el sagnat (i, per tant, la necessitat de transfusions), el dolor i el risc d'infecció postoperatòria, així com l'estada hospitalària. A més, també suposa un impacte menor en l'estètica del pacient.

En el cas de pacients oncològics, com ara el tractament dels tumors de faringe i laringe, “suposa poder realitzar una cirurgia amb bons resultats, mantenint les funcions d'empassar, parlar etc. Permet evitar altres tractaments com cirurgies obertes més agressives i reduir o eliminar la necessitat de radioteràpia i quimioteràpia”, explica el Dr. Carlos Manuel Pollán Guisasola, especialista en Otorinolaringologia i Cirurgia Oncològica de Cap i Coll del Centre Mèdic Teknon. “Tot això mantenint el pronòstic de curació respecte a altres modalitats de tractament més agressives i amb més efectes secundaris i seqüeles”.

¿Com és el robot Da Vinci?

Aquesta plataforma d'última generació “permet al cirurgià fer les intervencions quirúrgiques a distància, assegut davant d'una consola instal·lada a l'interior del quiròfan, mitjançant la qual controla uns braços robòtics articulats. La visió en tres dimensions augmentada i la mobilitat dels instruments faciliten l'accés a zones anatòmiques complexes on s'està intervenint”, assenyala el Dr. José Noguera, especialista en Cirurgia General a l'Hospital Quirónsalud de la Corunya.

Es tracta d'un robot “mestre-esclau”. Això vol dir que no opera de manera autònoma, sinó que replica i optimitza els moviments de les mans, canells i dits del cirurgià, per tant la intervenció depèn de la seva habilitat, decisions i experiència. Quirónsalud compta amb professionals de les diferents especialitats altament formats per manejar aquesta tecnologia. “A més de l'experiència adquirida pel nostre equip des de fa més de 20 anys en cirurgia laparoscòpica, cal una formació específica en l’ús del robot i una acreditació per poder manejar el sistema robòtic”, explica el Dr. Ángel García de Jalón, especialista en Urologia al Quirónsalud Saragossa.



  1. Carro del pacient. Se situa a la zona estèril del quiròfan, molt proper a la taula d'operacions. Consta de quatre braços robòtics que permeten al cirurgià manejar autònomament tots els instruments. Un dels braços porta la càmera que transmet fins a la consola del cirurgià les imatges de la regió anatòmica interna que s'intervindrà i a la resta s’hi podran acoblar pinces, tisores, forceps i un ampli arsenal d'instruments de cauterització, de subjecció, de dissecció, de sutura, sistemes d'irrigació i succió… Totes aquestes eines estan inspirades en la mà humana, però amb un rang de moviment més gran, cosa que ajuda a aconseguir la màxima precisió quirúrgica.

  2. Consola del cirurgià. Da Vinci és un robot “esclau”, això vol dir que no opera de manera autònoma, sinó que requereix l'habilitat del cirurgià a través dels comandaments i els pedals que el robot replica de manera precisa, estable i sense tremolors els moviments del cirurgià. Dins del mateix quiròfan, però fora de la zona estèril, el cirurgià controla l'operació de manera immersiva gràcies a la visió en tres dimensions que l'endoscopi envia a la consola.

  3. Carro de visió. Integra l'equip d'elaboració i de processament d'imatge. Està compost per un monitor tàctil de 24 polzades, un electrobisturí i una sèrie de prestatges per emmagatzemar l'equip quirúrgic auxiliar.