Articles

Cirurgia general i digestiva

Entrevista al Dr. Jose Noguera

Dr. Jose Noguera,

Cirurgià General Hospital Quirónsalud La Corunya

¿En quines intervencions de cirurgia general es fa servir el robot Da Vinci?

En cirurgia general i digestiva les patologies que més es beneficiaran d'aquesta tècnica són el càncer de recte, el càncer de còlon amb limfadenectomies més àmplies i les malalties del fetge i pàncrees.

Com a part de la cirurgia mínimament invasiva, està indicada en tots aquells processos on es pugui indicar un abordatge laparoscòpic en nom de la menor invasió quirúrgica per al pacient i una recuperació més ràpida.

¿Quines millores suposa respecte a la cirurgia clàssica?

Actualment, la cirurgia robòtica és la tècnica més sofisticada i avançada del món en cirurgia mínimament invasiva disponible. L'objectiu d'adquirir aquesta eina és millorar la qualitat assistencial i la quirúrgica que oferim als nostres pacients. Permet al cirurgià fer les intervencions quirúrgiques a distància, assegut davant d'una consola instal·lada a l'interior del quiròfan, mitjançant la qual controla uns braços robòtics articulats. La visió en tres dimensions augmentada i la mobilitat dels instruments faciliten l'accés a zones anatòmiques complexes on s'està intervenint. El principal benefici d'aquesta tècnica quirúrgica és que afegeix més seguretat i precisió a la cirurgia. Es minimitzen els possibles tremolors involuntaris i es perfeccionen els moviments de l'expert. Cada gest està meticulosament mesurat perquè el robot elimina possibles tremolors que el cirurgià tingui.

¿Com es tradueix això en termes de benestar postoperatori i millora del pronòstic?

Els pacients, fruit d'aquesta intervenció mínimament invasiva, tenen menys dolor durant el postoperatori, una recuperació més ràpida, cicatrius més petites, menys dies d'hospitalització i es poden incorporar abans a la seva activitat habitual.

¿Quina operació recorda per la seva complexitat amb el robot Da Vinci?

Una cirurgia conjunta de càncer de recte i metàstasis hepàtiques concomitants en un pacient amb gran fragilitat. El robot va ser de gran ajuda en una intervenció d'alta complexitat com el càncer de recte i la resecció de fetge. La recuperació del pacient va ser molt satisfactòria i absent de complicacions.

¿Quina formació específica cal per fer-lo servir?

Per poder realitzar la cirurgia robòtica tot el personal implicat ha realitzat un procés d'entrenament previ, un aprenentatge tutelat per emprar de manera segura i treure el màxim rendiment al robot quirúrgic.

¿Com veu el futur de la cirurgia? ¿Quines expectatives concretes té per a la millora del servei?

La cirurgia s'encamina cap a una robotització progressiva. La cirurgia serà cada cop menys invasiva i en això la robòtica hi té un paper determinant. Als quiròfans hi haurà robots compactes i robots modulars i el seu ús es podrà diversificar i emprar sistemes robòtics més simples per a processos de menys complexitat i sistemes robòtics més avançats per als processos de més complexitat.

De forma concreta, en un servei clínic la incorporació de la cirurgia robòtica i la seva expansió posterior és una oportunitat d'incrementar la cirurgia de mínima invasió en processos d'alta complexitat on no es realitzava aquest tipus d'abordatge, sense oblidar que és una eina formativa molt potent per als cirurgians en període de formació.