Articles

Otorrinolaringologia

Entrevista al Dr. Carlos Manuel Pollán Guisasola

Dr. Carlos Manuel Pollán Guisasola,

Dr. Carlos Manuel Pollán Guisasola. Especialista en Otorrinolaringologia i Responsable d'Unitat de Disfàgia del Centre Mèdic Teknon

¿Quan es va començar a utilitzar el robot Da Vinci en el camp de l'otorrinolaringologia i quin és el balanç que fa de tot aquest temps?

El sistema robòtic da Vinci té l'aprovació FDA per al tractament de tumors seleccionats d'orofaringe des del 2009. Des de llavors s'han anat estenent les indicacions i actualment es pot fer servir per a la cirurgia d'una gran varietat de patologies. Tot i que els avantatges són molts i estan demostrats, el seu ús s'ha vist limitat per la gran inversió que suposa i pels requeriments d'una formació específica.

¿Quin tipus de lesions i patologies es poden tractar amb aquesta màquina? ¿Per a quin tipus de pacients està recomanada?

A l'àrea de cap i coll, la indicació on té més avantatges és el tractament de tumors petits i mitjans de l'orofaringe, que és la zona de les amígdales, paladar i la part posterior de la llengua. Però també se'n poden beneficiar alguns pacients amb tumors en altres localitzacions (com la laringe i la part més baixa de la faringe) i algun grup de pacients roncadors amb o sense apnees, així com aquells que requereixin alguna cirurgia cervical per tumors benignes o quists i no desitgin cicatrius en zones visibles.

¿Què ha suposat la cirurgia robòtica per al tractament dels tumors de faringe i laringe, tant pel que fa al pronòstic de la malaltia com a la qualitat de vida del pacient?

En aquests pacients suposa poder realitzar una cirurgia amb bons resultats funcionals, mantenint les funcions d'empassar, parlar, etc. Permet evitar altres tractaments com ara cirurgies obertes més agressives i reduir o eliminar la necessitat de radioteràpia i quimioteràpia. Tot això mantenint el pronòstic de curació respecte a altres modalitats de tractament més agressives i amb més efectes secundaris i seqüeles.

¿Quins avantatges ofereix aquesta cirurgia robòtica per al pacient? I per al cirurgià?

El principal avantatge per al pacient en casos oncològics és que tenim millors resultats funcionals i una recuperació més ràpida. En alguns casos de roncadors i pacients amb apnees podem solucionar una patologia greu com és l'apnea del son. En aquelles persones que es planteja l'ús del robot per a tumors cervicals, el benefici és estètic, evitem una cicatriu en àrees visibles del coll i podem fer la cirurgia des d'una incisió que queda oculta a l'arrel dels cabells.

Els avantatges per al cirurgià queden en un altre pla, són molt secundaris respecte al benefici per al pacient. Però és cert que des del punt de vista ergonòmic i de comoditat els procediments robòtics són molt més favorables que les cirurgies per tècniques clàssiques. D'alguna manera això és bo també per al pacient, ja que permet més capacitat de concentració i precisió i menys fatiga.

¿Quines millores suposa pel que fa a la cirurgia oberta tradicional i en relació amb la menys invasiva cirurgia laparoscòpica?

Insistint en el tema dels tumors d'orofaringe, que, com he comentat, és on ofereix més avantatges, hem de pensar que la cirurgia oberta en aquesta localització implica de vegades l'obertura de la mandíbula o l'accés des del coll, comunicant-lo amb una cavitat contaminada com és la boca. Això suposa un gran dany quirúrgic que ens podem evitar amb el Da Vinci, ja que ens permet accedir d'una manera directa al lloc del tumor, sense necessitat de fer malbé estructures sanes.

¿Quina operació recorda per la seva complexitat amb el robot Da Vinci?

Probablement algun tumor parafaringi, que és la zona que està entre la base del crani, la faringe i per darrere de la mandíbula. També els casos de recidives, el que s'anomena "cirurgia de rescat" en què de vegades cal realitzar alguna reconstrucció amb empelts que prenem de la cama o el braç. En aquests casos, a més de la dificultat tècnica, cal la coordinació de diversos equips quirúrgics (en el nostre cas treballem conjuntament amb els cirurgians plàstics) en un espai relativament petit.