Articles

Faringitis i amigdalitis

Entrevista al Dr. Jose Luis Alcaraz

Dr. Jose Luis Alcaraz,

cap de pediatria de l'Hospital Quirónsalud Murcia

¿En què consisteixen aquestes malalties, quines en són les causes i els símptomes?

Corresponen a la inflamació de la faringe (el que coneixem com a gola) i/o les amígdales a causa d’una infecció que pot ser vírica o bacteriana. Per sota dels 3 anys, la majoria d'aquestes infeccions són víriques i per sobre dels 3 anys és quan poden aparèixer les famoses "plaques de pus" també conegudes com "angines" que sí que són de causa bacteriana. Els símptomes més habituals són mucositat, dolor en empassar, tos, veu de nas i gairebé sempre febre, que sol ser més alta quan es tracta de causa bacteriana.

¿Són més freqüents a l'hivern? ¿Per què?

Doncs perquè la immensa majoria són de causa vírica i els virus respiratoris circulen més a la tardor/hivern. Les bacterianes (angines) més freqüents en els nens més grans poden aparèixer en qualsevol moment.

¿Són malalties comunes en el cas dels nens?

Moltíssim. Pràcticament tots els nens les pateixen alguna vegada a la seva vida, tant les més benignes (víriques) com les conegudes com a angines quan són més grans.

¿Cal acudir al metge quan al nen li fa mal la gola? ¿Quan ens hem de preocupar?

En principi no caldria consultar el pediatre per mal de coll. Els símptomes d'alarma o que motiven una valoració pel pediatre són febre alta o que no respon a antintèrmics, impossibilitat per empassar o dolor molt important, i afectació de l'estat general.

¿Cal operar un nen que té faringitis recurrent?

Hi ha poques situacions en què es requereixi realment cirurgia. Les úniques són les amigdalitis bacterianes de repetició (més de 7 episodis en un any o més de 3 episodis/any durant 3 anys) o si hi ha alguna complicació (abscés amigdalar o augment de mida greu amb obstrucció del pas de l'aire). Aquestes serien realment les úniques indicacions que sempre han de ser valorades per un especialista abans de decidir la intervenció.

¿Quin és el tractament? ¿Es poden prevenir aquestes malalties?

El tractament sempre és un analgèsic antiinflamatori (per exemple, ibuprofè) que en la majoria de casos és l'únic tractament necessari. A més, en les famoses angines cal administrar un antibiòtic per resoldre la infecció i/o les seves complicacions.

L'única prevenció d'aquestes infeccions és la mateixa que la de totes les infeccions víriques, endarrerir l'inici d'entrada a l'escola bressol i amb això l'exposició permanent a infeccions víriques. A més, el compliment del calendari vacunal ens protegeix de molts dels patògens bacterians que poden complicar aquests processos.

¿Es pot administrar medicació de manera segura als nens sense necessitat d'anar al metge?

És important que qualsevol medicament sigui prescrit per un metge, amb la dosificació adequada a l'edat i el pes del nen/a. Ara bé, com que el fàrmac més utilitzat en aquests quadres (l'ibuprofè) és molt habitual en pediatria, la majoria de pares coneixen la dosificació corresponent als seus fills. D'aquesta manera, en bona part d'aquestes infeccions, les famílies poden fer front de forma inicial als símptomes (mal de coll, malestar, febre) amb aquesta medicació i si sorgeixen els símptomes d'alarma, aleshores consultar-ho.

¿Quins són els consells per alleujar els símptomes i millorar el benestar dels nens a l'hivern?

Com sempre dic, com més s'endarrereixi l'inici de l'entrada a l'escola bressol molt millor i si a sobre es pot fer a la primavera genial, perquè amb això haurem evitat l'exposició a molts dels virus habituals d'aquella època. A més, és molt recomanable: mantenir el calendari vacunal al dia, fer vida a l'aire lliure amb activitat física al carrer diàriament, mantenir alimentació equilibrada i saludable on no faltin les verdures i la fruita (cítrics), evitar qualsevol contacte amb el fum del tabac (prohibit el tabac als convivents) i evitar el contacte amb persones que estiguin cursant en aquest moment un quadre catarral (no oblidem el que hem après amb la covid).

Llet amb mel i llimona, gàrgares amb aigua i sal… ¿Serveixen d'alguna cosa els remeis casolans?

No puc evitar somriure amb aquesta pregunta, perquè els estudis científics no han pogut retirar-li a algun d'aquests remeis casolans una certa utilitat. I, encara que no són curatius ni eficaços en bona part dels casos, poden produir cert alleugeriment i la seva innocuïtat convida a assajar-los per millorar els símptomes. Sembla que la mel (ja sigui natural o en qualsevol dels productes farmacèutics que la contenen) pot produir alleugeriment de la tos nocturna. Això sí, recordeu que està prohibida per sota de l'any i que és recomanable rentar-se les dents després de la seva administració. A més, mantenir un nivell d'humitat adequat (a costa d'obrir la finestra fins i tot de nit) o les rentades nasals poden ajudar a millorar els símptomes. I si no, sempre ens quedarà la famosa ceba partida al costat del bressol o el llit per tal de combatre aquesta tos que pot arribar a ser un malson durant les nits d’hivern.