Articles

Grip

Entrevista al Dr. Goran Ristic

Dr. Goran Ristic,

cap de Pediatria de l'Hospital El Pilar de Barcelona

¿Què és i quins són els símptomes?

La influença o grip és una malaltia respiratòria contagiosa provocada pels virus de la influença que infecten el nas, la gola i en alguns casos els pulmons. Aquest virus pot causar una malaltia lleu o greu i, de vegades, pot portar a la mort. La millor manera de prevenir la influença és vacunant-se cada any.

Els símptomes de la influença solen aparèixer sobtadament. Les persones amb influença de vegades senten alguns o tots aquests símptomes: febre o sentir-se enfebrats/amb calfreds, tos, mal de coll, secreció o congestió nasal, dolors musculars o corporals, mals de cap, fatiga (cansament). Alguns nens poden tenir vòmits i diarrea, això és més comú en els pacients pediàtrics que en els adults.

¿És més freqüent a l'hivern? ¿Per què?

A Espanya, per exemple, el seu apogeu és entre la segona setmana de gener i la segona de febrer, encara que els casos ja semblen augmentar ràpidament, segons les últimes informacions abocades pel Sistema de Vigilància de Grip a Espanya. Durant l'hivern, les persones passen més temps als interiors amb les finestres tancades i sense ventilació. La grip estacional té fàcil propagació i es transmet ràpidament en entorns tancats com les escoles, gimnasos i residències de gent gran durant el període d'hivern. En tossir o esternudar, les persones infectades dispersen a l'aire gotícules infeccioses que després inspiren altres persones.

¿Quant sol trigar a curar-se?

La majoria de les persones que contrauen la influença es recuperaran en un període que va des d'uns quants dies fins a menys de dues setmanes, però algunes persones desenvolupen complicacions (com la pneumònia) com a conseqüència de la influença, algunes de les quals poden posar en risc la seva vida i causar-los la mort.

¿És una malaltia greu?

Les infeccions sinusals i de l'oïda són exemples de les complicacions moderades de la influença, mentre que la pneumònia és una complicació greu de la influença, que pot ser causa d'una infecció pel virus de la influença o una coinfecció bacteriana i pel virus de la influença. Altres possibles complicacions greus i rares de la influença poden incloure inflamació del múscul cardíac (miocarditis), del cervell (encefalitis) o dels teixits musculars (miositis, rabdomiòlisi) i falla multiorgànica.

La influença també pot empitjorar altres problemes de salut crònics. Per exemple, els nens amb asma poden patir atacs d'asma mentre tenen influença.

¿Com serà la grip aquesta temporada? ¿Quines en seran les característiques?

La malaltia ha començat a incidir amb l'arribada del fred al novembre amb un important augment al desembre. Per grups d'edat, les taxes d'hospitalització més grans s'observen en els més grans de 80 anys o més, no tant en nens.

Segons les previsions dels experts, el nombre de casos de contagis d'aquesta temporada es preveu més baix que el del 2022, encara que la incidència durarà més temps i arribarà als seus valors més alts després del Nadal.

¿Cal anar al metge? ¿En quins casos cal fer-ho?

La majoria dels nens amb influença tenen una malaltia lleu i no necessiten atenció mèdica ni medicaments antivirals. Si presenten símptomes de grip, en la majoria dels casos s’han de quedar a casa i evitar el contacte amb altres persones, excepte per rebre atenció mèdica.

No obstant això, si presenten símptomes de la influença i formen part d'un grup de més risc, o estan molt malalts o els pares molt preocupats per la seva malaltia, cal posar-se en contacte amb el proveïdor d'atenció mèdica o anar a urgències de l'hospital.

En els nens es recomana acudir al metge sempre que presenten:

  • Respiració accelerada o problemes per respirar.

  • Coloració blavosa als llavis o al rostre.

  • S'expandeix la caixa toràcica en respirar.

  • Dolor de pit.

  • Dolor muscular intens.

  • Deshidratació (no orina durant 8 hores, té la boca seca i en plorar no té llàgrimes)

  • No està alerta ni interactua quan està despert.

  • Convulsions.

  • Febre superior a 40ºC que no es pot controlar amb medicaments per reduir la febre.

  • En el cas de nens menors de 12 setmanes, qualsevol quadre febril.

  • Febre o tos que millora però reincideix o empitjora.

  • Agreujament de les afeccions cròniques.

Aquest any, la campanya de vacunació també s'estendrà a nens. ¿Per què?

Amb relació a la infància i l'adolescència, el Comitè Assessor de Vacunes de l'Associació Espanyola de Pediatria (CAV-AEP) considera indicada la vacunació antigripal per als casos següents:

  • Tots els nens entre 6 i 59 mesos.

  • Grups de risc: persones a partir dels 6 mesos en determinades situacions o amb malalties de base que suposin un risc augmentat de patir complicacions de la grip.

  • Persones a partir dels 6 mesos que convisquin amb pacients de risc.

  • Persones a partir dels 6 mesos que conviuen amb menors de 6 mesos.

  • Tots els professionals sanitaris.

  • Embarassades, tant per a la pròpia protecció com per a la del seu futur fill, en qualsevol moment de l'embaràs i si no s'haguessin vacunat en els 6 mesos següents al part.

A més, el CAV–AEP considera que la vacunació antigripal dels nens més grans de 59 mesos no inclosos en els grups de risc, també és una mesura recomanable, ja que aquesta pràctica preventiva proporciona al nen i adolescent protecció individual i afavoreix la protecció familiar i comunitària.

¿Quines vacunes es recomana utilitzar?

Es recomana emprar les vacunes antigripals tetravalents (2 ceps A + 2 ceps B), tant inactivats per a ús per via intramuscular com l'atenuada que es fa servir per via intranasal.

En nens a partir de 2 anys, la vacuna preferent és l'atenuada intranasal.

¿Com s'administren?

En la injectable s'ha d'administrar la dosi completa, tal com ve preparada, és a dir, 0,5 ml per a totes les edats a partir dels 6 mesos de vida (una s'aplica a partir dels 2 anys). S'administra punxant-la a la cuixa o al braç, segons l'edat.

La vacuna atenuada intranasal s'administra directament a través dels narius, 0,1 ml a cada fossa nasal. El nombre de dosis és el mateix que per a les vacunes inactivades injectables. La forma d’administració és senzilla i molt ben tolerada pels nens.

En nens sans de 6 a 59 mesos d'edat als quals els l'administren per primera vegada n'hi haurà prou amb una sola dosi, però si el nen està inclòs en els grups de risc esmentats i es vacuna per primera vegada haurà de rebre 2 dosis separades per 4 setmanes.

¿Quins són o poden ser els efectes secundaris?

Les vacunes antigripals han demostrat ser molt segures. L'efecte advers més freqüent és la reacció local, amb envermelliment i dolor a la zona de la injecció, que en general és lleu i no solen necessitar atenció mèdica. La intranasal pot provocar picor de nas.

No està indicat administrar la vacuna en les circumstàncies següents:

  • Antecedents de reacció anafilàctica o al·lèrgica greu a una dosi prèvia de la vacuna.

  • Reacció anafilàctica o al·lèrgica greu a algun component de la vacuna (excepte l'ou)

  • Nens menors de 6 mesos en les vacunes inactivades, una només es pot administrar a partir dels 2 anys.

  • La vacuna intranasal no es pot administrar en menors de 2 anys ni en persones a partir dels 18, ni en persones de 2-17 anys immunodeprimides o en tractament amb salicilats. Tampoc no està autoritzada en embarassades.