L'atleta italià Lamont Marcell Jacobs s'ha convertit aquest diumenge en l'hereu d'Usain Bolt en la prova de 100 metres en conquerir l'or olímpic en els Jocs de Tòquio gràcies a un cronòmetre de 9.80 segons per davant de l'estatunidenc Fred Kerley, plata amb 9.84 .

Jacobs ha fet saltar la banca en una final que donava relleu a Bolt, l'amo de la distància olímpica des de Pequín 2008, i sense el plusmarquista mundial de l'any Trayvon Bromell, ni representants jamaicans davant del desastre de Yohan Blake a les semifinals.

Jacobs va treure profit d'una final ajustadíssima que ha començat amb la desqualificació britànic Zharnel Hughes i que va acabar amb la seva glòria olímpica al capdamunt de podi. El començament no ha estat el seu fort, però l'italià ha crescut amb el pas de la carrera i s'ha apoderat de la mateixa en l'últim sector.

També ha frenat en sec a el xinès Bingtian Su, de 31 anys, que arribava a la final amb el rècord d'Àsia (9,83) i el millor crono de tots els contendents. No obstant això, ha estat Jacobs -qui ja va avisar a 'semis' amb el rècord europeu- el que s'ha penjat el metall més preuat.

El podi ha estat car, com sol ser habitual en uns Jocs, i ha quedat en mans de Kerley i el canadenc Andre de Grasse, amb 9.84 i 9.89, respectivament. Fora de la baralla -per aquest ordre- s'ha quedat el sud-africà Akani Simbine, el nord-americà Ronnie Baker, el xinès Su i el nigerià Enoch Adegoke, setè i últim de la prova.

L'or de Jacobs completa una jornada històrica per a Itàlia a la pista de l'estadi toquiota amb dos ors sumat al de Gianmarco Tamberi en salt d'alçada. A més, és el primer títol olímpic per a un europeu en els 100 metres olímpics des que ho aconseguís el britànic Linford Christie a Barcelona '92.