A la unitat del tabac de la Fundació Althaia porten a terme teràpies per ajudar

a deixar de fumar. També

formen professionals com els farmacèutics perquè ajudin els interessats a abandonar l'hàbit

Per què hi ha tanta gent que vol deixar de fumar i no ho fa?

Moltes vegades el problema és que no es busca una ajuda adequada. Hi ha qui es pensa que llençant el paquet o prenent unes pastilles ja n'hi ha prou. És una addicció, i, com a tal, és sobretot un problema psicològic. És cert que hi ha gent que amb poca ajuda en té prou, però n'hi ha d'altres que no. No és un procés d'una setmana ni d'un mes. Realment no se supera fins passat un any. Durant aquest temps hi ha molts riscos de recaiguda i cal estar molt atent.

Què ha de fer, doncs, un fumador si ho vol deixar?

Adreçar-se a algun lloc on facin atenció al tabaquisme. A Manresa totes les àrees bàsiques tenen algun professional especialitzat. També hi ha una xarxa de farmàcies que disposa de personal qualificat que s'ha format en aquest tema, i hi ha la unitat de tabaquisme Althaia, on atenem els caos més complexos, aquells que ho han provat moltes vegades o que tenen malalties associades. També hi ha l'associació de lluita contra el càncer.

És el primer any que se celebra el Dia Mundial sense Tabac des que va entrar en vigor la llei antitabac. S'ha notat?

Hi ha gent que deia que a l'hivern s'ho plantejava, i hi ha gent que ho ha deixat. Ara a l'estiu no, perquè hi ha terrasses. Però sí que es veu que ha canviat. El fet que no es pugui fumar en llocs tancats fa que la gent s'ho plantegi

Ha baixat el consum, doncs?

No tenim dades, però els estudis a nivell general sembla que diuen que sí, i la percepció també sembla indicar aquest camí. A final d'any a nosaltres ens va augmentar molt la demanda de tots els recursos que té Althaia per lluitar contra el tabaquisme, demanda que s'ha anat assumint.

Digui'm un consell pràctic per superar les ganes de fumar en un moment determinat.

Buscar alguna cosa que et distregui en aquell moment. Si dius ara no fumo i després ja ho veurem, el desig de fumar dura poca estona. Llavors fas allò i pots passar 2 o 3 hores sense fumar. Es tracta d'això, de buscar alguna cosa que et distregui.