Segueix-nos a les xarxes socials:

Un projecte imagina fer als Panyos un equipament d´arts escèniques i una biblioteca

Un treball de final de carrera d'arquitectura proposa que la fàbrica manresana del segle XIX que serveixi per reactivar la llera del Cardener

Un projecte imagina fer als Panyos un equipament d´arts escèniques i una biblioteca

La fàbrica dels Panyos de Manresa es mor d'avorriment. Sola i sense cap ús. En la imaginació de l'arquitecta manresana Clara Casas, però, és una altra cosa. La veu plena d'activitat. Proposa que l'edifici es rehabiliti i es converteixi en un gran equipament d'ensenyaments reglats i no reglats d'arts escèniques i una biblioteca per al barri. A més a més, preveu recuperar tota la llera del riu per a usos lúdics. Ho ha dibuixat tot al seu projecte de final de carrera.

«Tenia molt clar que volia fer un projecte de Manresa, perquè és la ciutat on visc i que hi hagués aquesta part més emocional i personal de la ciutat». Lamenta que els Panyos estigui com està, oblidada, i «vaig pensar que era una oportunitat. També m'interessava que el projecte estigués relacionat amb el riu per reactivar-lo, i també donar vida al barri de Valldaura, que és a prop del centre però mal comunicat i purament residencial, sense quipaments».

Per a Casas, a Manresa hi ha molta activitat d'arts escèniques perquè tingui un centre d'ensenyament fort i potent. El Kursaal ha quedat limitat l'espai per fer-hi formació, igual que l'escola de circ La Crica, diu. «Un equipament d'estil universitari o relacionat amb la formació et porta molta gent i vida», opina.

Casas proposa que a la planta baixa i a la semisoterrània hi vagi una gran biblioteca. També un espai museïtzat amb les turbines, politges i maquinària que encara es conserva a la fàbrica, restes de la seva època de més esplendor. «A la biblioteca li dono una dimensió important per la necessitat que hi ha al barri d'equipaments».

A la planta baixa també hi ha un bar amb una terrassa a l'exterior, al cantó del riu amb la idea de portar activitat a la llera del Cardener. La resta d'espais dels Panyos són per als ensenyaments artístics. Hi ha aules per a les classes teòriques, per a les pràctiques, una zona per a administració. Casas també proposa que a l'extrem nord, que és un afegit a la fàbrica original, hi hagi una construcció nova amb un espai escènic i una sala de circ com a elements emblemàtics. També preveu una nova construcció al davant, en aquest mateix extrem, perquè «la nau és molt estreta» i d'aquesta manera es garanteixen les circulacions verticals i es conserva al màxim l'estructura interior de l'edifici.

El projecte inclou una reurbanització de tot l'entorn per fer més fàcil i amable l'accés a l'edifici. «Són molts metres quadrats i hi ha d'haver una important concentració d'activitat que ha de generar una nova centralitat que porti cap al riu», explica Casas.

La fàbrica dels Panyos és única i la primera que hi va haver a Catalunya del seu estil, i i precursora de la Revolució Industrial a Manresa. Del 1820, es va tancar el 1976. Durant uns anys es va plantejar la idea que fos la seu del Govern a Manresa i la Catalunya Central.

Prem per veure més contingut per a tu