Segueix-nos a les xarxes socials:

«Hi ha moltes coses a estudiar en salut mental»

La cap del servei de salut mental, Àurea Autet, comenta que la major part de treballs de recerca de Salut Mental son observacionals

«Hi ha moltes coses a estudiar en salut mental»arxiu/abel gallardo

«En què podem ser potents, nosaltres»? reflexiona la responsable de l'àrea de Salut Mental de la Fundació Althaia de Manresa, Àurea Autet. I respòn: en una àrea com la Catalunya central podem ser molt potents en estudis epidemiològics» -també anomenats observacionals- perquè a Salut Mental d'Althaia tenim totes les línies, des d'infantil a adults. Podem fer un seguiment molt important d'aquests pacients, alguns dels quals els veiem des de petits, i això no passa a molts llocs».

Posa com a exemple que el Clínic de Barcelona o la Vall d'Hebron «són molt potents, però veuen pacients aguts. Nosaltres en fem un seguiment i tenim l'impacte de tota una vida de la persona», i a més a més «ens ocupem tan del problema agut, com del seguiment a consultes externes o la recuperació».

Estudis observacionals

Salut Mental té en marxa una vintena d'estudis dels anomenats epidemiològics o observacionals per intentar conèixer les causes d'una malaltia i poder dur a terme tasques de prevenció o bé proposar determinades polítiques de salut pública. Fa anys que no participen en assajos amb fàrmacs. «Acostumem a treballar amb altres hospitals o col·laborar en estudis que et proposen».

Autet assegura que «hem fet una aposta claríssima per la recerca. Hi ha molt a estudiar en salut mental com l'impacte dels trastorns mentals en la vida de les persones, l'impacte d'algunes malalties...».

Althaia participa en un grup de recerca i innovació social, SaMIS juntament amb la UVic-UCC i el Consorci Hospitalari de Vic i lligat a la Càtedra de Salut Mental que dirigeix el manresà Pere Bonet. «Ens permet fer estudis en diferents centres i grups». Porta a terme, per exemple, un treball sobre trastorns del neurodesenvolupament en el fracàs escolar i les alteracions de conducte. L'estudi s'està duent a terme en alumnes de segon d'ESO a centres de Manresa, Vic i Centelles.

Més de cara al futur Salut Mental d'Althaia i l'Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona aspiren a aconseguir ajudes europees per desenvolupar un programa d'intervenció per promoure la inserció social, laboral i cultural de persones amb problemes de consum de drogues. Autet no treu l'ull a la covid. Es planteja analitzar l'impacte emocional que causa.

Prem per veure més contingut per a tu