Segueix-nos a les xarxes socials:

Manresa reconeix la presència històrica del poble gitano a la ciutat

L'Ajuntament i representants de la comunitat van celebrar ahir un acte que es farà cada any

Manresa reconeix la presència històrica del poble gitano a la ciutataj. de manresa

L'Ajuntament de Manresa vol donar visibilitat a la comunitat gitana de la ciutat amb un acte commemoratiu que se celebrarà cada any el dia 8 d'abril. Ahir se'n va celebrar el primer. A més, a partir de l'any que ve la bandera identificativa del col·lectiu onejarà a la façana del consistori durant el Dia del Poble Gitano com a mostra de reconeixement a una minoria cultural que, malgrat no tenir molta visibilitat a la vida social, té una presència històrica a la ciutat. «A Manresa, segons diversos estudis, sembla que hi ha presència més o menys estable de gitanos des del primer terç del segle XVIII, és a dir, fa 300 anys», va remarcar l'alcalde, Marc Aloy, en seu discurs.

L'acte institucional, que les restriccions van impedir que fos obert al públic, va tenir lloc ahir a la tarda a la Sala Gòtica de Sant Andreu i va servir per saldar un deute històric de Manresa envers el poble gitano al reconèixer que els seus costums i tradicions formen part del patrimoni cultural de la capital del Bages. La regidora d'Acció i Inclusió Social, Mariona Homs, va ser l'encarregada d'obrir l'acte i va explicar com els recents contactes entre els representants de l'associació i l'Ajuntament han empès a organitzar aquest reconeixement amb la voluntat de continuïtat. «És un acte simbòlic de reconeixement i volem promoure la inclusió de la comunitat», explicava Homs a aquest diari. Un dels moments més simbòlics va arribar quan el president de la Unió Gitana a Manresa, Joan García Giménez, va lliurar la bandera de la comunitat a l'alcalde. També va ser emotiva la interpretació de l'himne gitano, titulat Gelem, gelem.

Un membre del col·lectiu, Aaron Giménez, va recordar els greuges i el tracte discriminatori que encara pateixen molts gitanos. «Vivim situacions desagradables i patim desigualtats pel fet de ser gitanos i gitanes. Segons dades de l'Agencia pels Drets Fonamentals de la Unió Europea, el 33% de gitanos i gitanes a Europa pateixen o han patit antigitanisme», va remarcar. També es va posar de manifest en l'acte que, malgrat les dades, també hi ha gitanos que ocupen un paper destacats en la societat.

Prem per veure més contingut per a tu