Regió7

Regió7

La Fira Ecoviure de Manresa es posa en marxa amb les jornades professionals

Els efectes del canvi climàtic en els boscos i la transició energètica de la indústria centren els actes previs

Joan Vila, de Pîmec, participarà a l'Ecoviure AJM

La fira-mercat Ecoviure, que tindrà lloc dissabte i diumenge al passeig Pere III de Manresa, escalfa motors aquesta setmana amb un seguit d’activitats paral·leles centrades en la sostenibilitat ambiental, social i econòmica, així com jornades professionals per debatre sobre els residus, l’agricultura ecològica, l’aigua i energia. 

La xerrada inaugural d’Ecoviure tindrà lloc dimecres 19 d'octubre, a les 19h, a l’Auditori de la Plana de l’Om. Tractarà sobre el canvi climàtic, la situació hídrica dels boscos i els incendis forestals, i anirà a càrrec de Narcís Prat i Fornells, catedràtic d’Ecologia de la Universitat de Barcelona (UB). 

Abans, de 9 del matí a 1 del migdia, s’ha programat una de les jornades professionals d’Ecoviure, organitzada per l’Escola Agrària de Manresa, a UManresa, sota el títol “Instal·lacions compartides: obradors i escorxadors”.

Dijous, el Palau Firal acollirà una altra de les jornades professionals d’Ecoviure, en aquest cas la segona Jornada Tècnica de l’Aigua, organitzada per Aigües de Manresa, que es farà de 9 del matí a 2/4 de 3 de la tarda. 

Dijous, a les 6 de la tarda la biblioteca del Casino acollirà un taller per a infants de 6 a 10 anys, on es podran construir casetes de joguines sostenibles. 

A les 7 de la tarda, a l’Auditori Plana de l’Om, Marc Rotllan, enginyer de l’Agència Comarcal de l’Energia del Bages, parlarà sobre com estalviar energia a casa i fer ús de les energies renovables.

Divendres, al Palau Firal, de 9 del matí a 1/4 de 2 del migdia tindrà lloc l'edició de Fòrum Energia, que reunirà tretze ponències, que tindran com a eix temàtic la transició energètica a la indústria.

Serà inaugurat a les 9 del matí pel regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet Estrada. Posteriorment, el president de la Comissió d’Energia de Pimec i CEO de l’empresa LC Paper, Joan Vila, parlarà sobre la crisi econòmica com a oportunitat per canviar el model econòmic. A continuació, a 3/4 de 10, Mariona Coll, de l’Institut Català d’Energia de la Generalitat, explicarà els ajuts a actuacions d’eficiència energètica en el sector industrial.

Durant el matí, s’aniran succeint diverses ponències, que parlaran de temes com la descarbonització industrial, la biomassa, la neteja forestal i l’autoconsum solar, entre d’altres, tot posant l’exemple de diverses empreses. 

A les 12.30h, s’explicarà l’autoconsum compartit i comunitat energètica als polígons, i es posarà com a exemple el cas del polígon de Bufalvent de Manresa. Hi intervindran Montserrat Ambròs i Josep Rosell, de l’Associació d’Empresaris de Bufalvent, i Albert Vendrell, cap de la secció de suport a la gestió energètica local de la Diputació de Barcelona.

Podeu veure el programa sencer de Fòrum Energia clicant aquí.

Activitat dissabte i diumenge al Passeig

Des de fa anys, Ecoviure s’ha anat consolidant com una de les fires de responsabilitat mediambiental i sostenibilitat de referència al territori i, després de l’aturada de la pandèmia, enguany torna a Manresa amb el 100% del seu potencial i amb moltes novetats.

D’entrada, el cap de setmana de fira, que es farà el 22 i 23 d’octubre, canvia el Palau Firal pel centre de Manresa amb l’objectiu d’apropar l’esdeveniment a la ciutadania, guanyar visibilitat i poder traslladar el debat sobre la sostenibilitat a peu de carrer. Els expositors oferiran productes i serveis de diferents sectors, com alimentació, cosmètica, tèxtil, bioconstrucció, salut i institucions, entre altres. Les parades se situaran a banda i banda del primer tram del Passeig Pere III i a Crist Rei.

A més a més, durant tot el cap de setmana, hi haurà nombroses activitats paral·leles a tot l’entorn del Passeig, adreçades a tots els públics, i que es poden consultar en el programa d’activitats a la web d’Ecoviure. Destaquen, entre d’altres, docs jocs de pistes: un escape room sobre el canvi climàtic (a la plaça de Crist Rei) i un altre per conèixer els espais d’Ecoviure de forma divertida.

Fira de referència

Des de 1997, Ecoviure és una fira multisectorial que gira entorn la sostenibilitat ambiental, social i econòmica del planeta i que té com a objectiu ser punt de trobada entre persones i professionals que, des de diferents àmbits, tenen consciència pel món en el que vivim i es preocupen per conservar-lo i millorar-lo.

La Fira Ecoviure està organitzada per l’Ajuntament de Manresa i la Fundació Turisme i Fires de Manresa amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, la Cambra de Comerç de Manresa, el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, Aigües de Manresa i l’Escola Agrària de Manresa.

Compartir l'article

stats