Regió7

Regió7

Manresa busca una resposta religiosa a la crisi climàtica en el marc del Fòrum Cruïlla de Camins

La convenció reuneix 51 líders religiosos de 33 països d'arreu del món en un dels actes espirituals més importants de l'any ignasià

32

Les imatges de l'arribada dels pelegrins a la Cova per obrir el Fòrum Cruïlla de Camins OSCAR BAYONA

Un petit pelegrinatge entre l'Oller del Mas i la Cova, amb un centenar persones, entre ells religiosos d'arreu, ha obert aquest diumenge, de manera simbòlica, el Fòrum Internacional Multireligiós Manresa 2022, Cruïlla de Camins, que durant tres dies, de dilluns a dimecres, reunirà 51 líders religiosos de 33 països del món. L'objectiu que persegueix el fòrum és proposar solucions concretes a la crisi social i ambiental provocada pel canvi climàtic.

La caminada, que ha recorregut el darrer tram del Camí Ignasià, ha creuat el Pont Vell, ha arribat fins al santuari de la Cova i, un cop allà, els participants han visitat l'espai i han fet silenci, un element universal que no entén de religions.

Els pelegrins arriben a la Cova des de Santa Caterina

Els pelegrins arriben a la Cova des de Santa Caterina OSCAR BAYONA

Per a Azza Karam, secretària general de Religions for Peace, l'ens que organitza el fòrum juntament amb Manresa22, actes com el d'aquests dies a Manresa serveixen per influir en la presa de decisions a nivell mundial, per exemple, en el camp de la sostenibilitat. "Des de la religió es pot fer molt", ha dit Karam, afegint tot seguit que un 80% de la població mundial assegura que és creient d'alguna religió.

En declaracions a Regió7, Marc Aloy, alcalde de Manresa, ha afirmat que Manresa és una bona ubicació per acollir el Cruïlla de Camins perquè a la capital del Bages és on Sant Ignasi va trobar la seva transformació. "Era necessari reunir a líders d'arreu del món per parlar de temes tan importants com la sostenibilitat social o la resiliència de les ciutats" ha dit Aloy.

En la recepció institucional al Saló de Sessions de l’ajuntament, el president del Consell Interreligiós de Catalunya, Guillem Correa, ha subratllat l’enorme importància que tindrà aquesta convenció pel futur. «Després d’aquest fòrum hi haurà un pacte que marcarà un canvi crucial», ha assegurat. 

En el seu torn, el bisbe de Vic, Romà Casanova, ha comentat que si es respon als reptes actuals a través de les diferents confessions religioses, es pot arribar a «un consens molt més ampli que només amb les administracions». El bisbe també ha recalcat la idea que «cal que des de les diferents religions es tingui en compte aquells que no tenen mai lloc en les agendes dels més poderosos».

Fins dimecres, els 51 líders religiosos reflexionaran sobre com les ciutats -on viu la major part de la població mundial- poden esdevenir més sostenibles i resilients, abordant el debat des del punt de vista social, econòmic, ambiental i espiritual i des d’una perspectiva de valors, entesa com a motor per a la transformació. Hi prendrà part, també, el món científic i l’administració i hi tindran molt protagonisme els joves.

Després de l’obertura i la recepció institucional, dilluns començarà de forma oficial el fòrum. El programa inclou ponències, debats, grups de treball i tallers. L’espai de la Plana de l’Om serà l’escenari on se celebraran les reunions durant els matins de dilluns, dimarts i dimecres. 

La missió de la primera reunió que se celebrà demà és identificar les crisis actuals. El segon matí, les ponències i debats se centraran a cercar respostes i solucions als reptes plantejats el dia anterior a través de la col·laboració entre religions i la implicació dels líders mundials. 

La darrera sessió tindrà lloc el dimecres i servirà per proposar solucions concretes a través de la col·laboració entre les comunitats religioses, reflectides en el ‘Pacte Mundial Multireligiós i Multisectorial pel Desenvolupament de Ciutats Resilients, Sostenibles, Segures i Inclusives Manresa 2022’, un document de compromís social i mediambiental que es treballarà des de les diferents confessions al llarg dels tres dies que dura la convenció 

Durant les tardes dels dies que durarà la convenció s’han preparat experiències per enriquir el debat, com la visita per descobrir la vida monàstica a Montserrat o la unió d’espiritualitat i arquitectura de la Sagrada Família de Barcelona, i amb el desenvolupament de cinc tallers en diversos centres religiosos de la ciutat que obriran els seus espais: l’Església Ortodoxa Santa Teodora de Sihla, la Mesquita Al-Fath, el Centre Budista Samye Dzong, el Convent de les Caputxines i la Casa Flors Sirera.

Les activitats que es duran a terme al llarg dels tres dies que durarà la convenció també estaran obertes a la ciutadania amb inscripció prèvia a través de la pàgina web de Manresa2022. 

Compartir l'article

stats