D

esprés d'uns mesos difícils, a causa bàsicament de problemes infraestructurals, com per exemple el mal funcionament de la xemeneia, el restaurant Different ha tornat a reprendre la seva activitat. El local, situat al carrer de Sobrerroca, que havia format part de la franquícia Via Fora, i mantenia una estructura assembleària tant pel que fa als seus associats com a les activitats que s'hi duien a terme, va patir una forta davallada en les seves actuacions, com va passar també amb les altres franquícies catalanes del grup. Ara, recuperats del sotrac patit, amb un petit nucli d'accionistes solvent i una majoria de minoritaris, els socis pensen fer un salt endavant i recuperar l'esperit de país amb què l'entitat Favets i Tremendos es va constituir inicialment.

A més a més d'una oferta gastronòmica de qualitat, basada en la tradicional cuina catalana, de l'àvia i mediterrània, l'entitat pensa recuperar la seva tradicional tasca cultural i reivindicativa dels Països Catalans. En aquesta línia, s'ha proposat la constitució d'una comissió encarregada d'organitzar actes de caire mensual, per tal de potenciar el local com a nou centre cultural de la nació catalana. Totalment d'acord amb la iniciativa dels associats a Favets i Tremendos, penso que la nova comissió hauria d'estar integrada bàsicament per jovent que aporti la seva personal visió de construcció de l'independentisme, mitjançant actes polítics, culturals, socials, esportius i del que faci falta. Ara bé, entenc també que local, entitat, socis i accionistes majoritaris haurien de potenciar el seu caràcter obert, evitant tota sospita de sectarisme, donant la mà a tots aquells que, militant en diferents formacions polítiques, estiguin a favor del dret a l'autodeterminació. Així mateix, em sembla molt interessant la col·laboració amb altres col·lectius culturals, com ara Òmnium Cultural o Quaderns de Taller, amb qui es poden compartir diverses activitats.

En aquest sentit, penso que el local ofereix moltes possibilitats i cal saber-les aprofitar: des de conferències, xerrades, presentacions de llibres, vídeos i altres formats tecnològics, fins a pel·lícules de petit metratge, exposicions, etc., per tal de convertir-se en un referent cultural, social i polític del Barri Antic de Manresa.

En aquesta línia va resultar molt interessant l'actuació del grup Lupulus Emsembla, que es va donar a conèixer a final de juny d'enguany al pati de la casa Lluvià, però que va fer el seu debut en públic a Different, el dia 13 passat. Dotze dels quinze membres de cantaires del cor masculí, dirigit per Oriol Torras, van interpretar un reeixit programa de vuit melodies, fonamentalment renaixentistes i barroques. Endavant, doncs, amb la nova experiència.