L

'Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar el 22 de desembre de 1992 una resolució que declara el 22 de març de cada any Dia Mundial de l'Aigua, d'acord amb les recomanacions de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament (CNUED).

L'objectiu principal d'aquesta jornada és cridar l'atenció dels ciutadans sobre la importància de l'aigua dolça i de fer-ne una gestió sostenible dels recursos. El lema d'aquest any 2012 és "Seguretat de l'aigua i de l'alimentació". Aquest lema es pot expressar d'una manera més punyent de la següent manera: "El planeta té set perquè el món té fam".

Avui, un total de 7.000 milions de persones han de ser alimentades cada dia en el planeta, i probablement aquesta xifra arribarà a les 9.000 milions l'any 2050, segons les previsions oficials. D'acord amb les estadístiques, consumim de 2 a 4 litres d'aigua per dia i persona. La major part de l'aigua que "bevem" es troba continguda en els aliments que mengem: la producció d'un quilo de carn de bou, per exemple, requereix 15.000 litres d'aigua, mentre que la d'un quilo de blat exigeix 1.500 litres.

En un món en què 1.000 milions de persones pateixen una fam crònica i la pressió sobre els recursos naturals és molt forta, el problema de l'aigua i l'alimentació afecta tota la població mundial. S'ha de tenir en compte que el vincle entre aigua i garantia alimentària és essencial per al desenvolupament.

En aquest context, hi ha diversos perills en un futur immediat, a més de l'amenaça de la insuficiència alimentària a mitjan segle XXI. Hi ha una tendència imparable a una població cada vegada més urbana, la qual cosa pot provocar una pèrdua de la superfície conreada en el món i el consegüent risc de falta de proveïment alimentari. D'altra banda, el canvi climàtic pot causar una menor disponibilitat d'aigua al planeta.

Per tot això, i per fer front al creixement demogràfic i garantir l'accés de tothom a una alimentació nutritiva, han estat proposades diverses accions per part dels responsables del Dia Mundial de l'Aigua.

Entre aquestes accions està consumir productes menys exigents amb aigua; limitar l'escàndol del malbaratament alimentari (el 30% dels aliments produïts al món no són consumits mai); produir més aliments, de major qualitat, amb menys aigua; i adoptar un règim alimentari més sa. En totes les etapes de la cadena alimentària, des de la producció al consum, poden aplicar-se mesures per estalviar aigua i garantir la seguretat alimentària de tothom.

L'activitat agrícola

En aquest context general, és bo reflexionar sobre l'aigua i els aliments a Catalunya, en uns moments històrics en què la producció d'aquests aliments resulta vital per a la societat, que exigeix que els productes alimentaris siguin suficients, sans, bons i segurs.

Així, la garantia de disponibilitat d'aigua és imprescindible per continuar exercint la nostra activitat agrícola, per la qual cosa l'optimització de l'ús de l'aigua s'ha convertit en una opció obligada, perquè gestionar bé l'aigua i els aliments resulta actualment d'una importància estratègica per al país.

Cal que la societat catalana tingui coneixement d'una realitat bàsica: sense aigua és impossible fer aliments. La producció final agrària sempre anirà lligada al volum d'aigua i a les seves estratègies d'aplicació.

A Catalunya, on produïm només el 30% dels aliments que consumim, és imprescindible augmentar el nostre índex de suficiència alimentària. L'agricultura té un paper decisiu en el desenvolupament del país i cal que tingui el suport de la societat perquè realitza aquest paper transcendental de la producció d'aliments. Però per seguir produint aquests aliments i augmentar l'autosuficiència, cal disposar cada vegada de més aigua per transformar-la en aliments.

Nous regadius

Per aquestes raons, la Generalitat de Catalunya porta a terme un ambiciós pla de nous regadius i de millora dels existents, un pla que ha de garantir en el futur la major producció possible d'aliments i la millora de la productivitat agrària, ja que en les zones regables la producció es multiplica de manera espectacular.

Però tot aquest impuls als regadius s'ha de fer de manera adequada. Resulta fonamental que Catalunya gestioni de manera eficient els seus recursos hídrics i adapti la disponibilitat d'aigua a les seves possibilitats reals. Aquests recursos, que tenen una incidència directa en el desenvolupament econòmic, no es poden malgastar.

El pla per a l'eficiència en l'ús de l'aigua per al reg agrícola, impulsat pel Govern de la Generalitat, té com a objectiu millorar l'eficiència productiva de l'aigua, fomentar l'ús racional d'aquest recurs i afavorir l'estalvi d'aigua, i garantir el subministrament de productes a la xarxa agroalimentària.

Així, com s'ha assenyalat des de l'IRTA, la gestió eficient de l'aigua de reg s'ha convertit en una eina necessària per a l'agricultura i indispensable per a la humanitat.

Si el primer objectiu de l'agricultura és subministrar aliments per a tota la població, i l'aigua és un dels factors de producció més importants, la gestió dels recursos hídrics esdevé capital, a la vegada que s'augmenta la productivitat de les zones ja cultivades.

En el Dia Mundial de l'Aigua cal dir que la bona gestió de l'aigua és i serà una necessitat per millorar la productivitat i la rendibilitat de les explotacions agràries, però principalment és una exigència ineludible per a la població mundial, tant per poder proporcionar aliments per a tothom com per poder utilitzar l'aigua en altres activitats i sectors.

En l'agricultura del segle XXI, i en aquests context general, conceptes relacionats amb l'ús eficient de l'aigua com el reg de suport i la millora de la gestió de l'aigua han esdevingut idees bàsiques tan importants com la planificació de nous regadius.

Es pot dir, en resum, que les polítiques públiques han de garantir la disponibilitat d'aigua i aliments, i això passa pels següents eixos: garantir l'aigua per al desenvolupament, sota criteris de sostenibilitat i ús eficient, en tota la cadena de producció agroalimentària; necessitat d'impulsar la producció local; aconseguir beneficis ambientals mitjançant la reducció de la petjada del carboni; impuls a l'anomenada "economia verda", que ofereix noves oportunitats i grans beneficis socials i econòmics; i la combinació de nous regadius, regs més eficients, la reutilització de l'aigua i la millora de la productivitat.

Si la producció d'aliments és una prioritat social i ha convertit l'agricultura en un sector estratègic, en aquest Dia Mundial de l'Aigua seria molt positiu que la societat catalana reflexionés sobre el lema de la jornada. El planeta ha de poder tenir un accés garantit a les necessitats d'aigua per tal que el món deixi de passar fam. I en això, l'agricultura del segle XXI hi té tot un paper fonamental que no podem deixar de banda de cap manera.