Segueix-nos a les xarxes socials:

pluralisme en hores baixes

Temps era temps, molts diaris es delien per tenir almenys un articulista de cada color. Aquell objectiu ha estat deixat de banda en els creixents mitjans de trinxera, allà on totes les veus són concordants

Nota prèvia. l'article sobre «allò d'ahir al Parlament» és a la pàgina 13. Per no cansar, aquí es parla d'una altra cosa).

Temps era temps, molts diaris es delien per tenir almenys un articulista de cada color. Presumien de varietat i pluralisme, i advertien allò de «l'opinió del diari només s'expressa als editorials». De fet, mai no és ben bé així; l'opinió del diari s'expressa en la tria de temes, en quins destaca i quins devalua, com els titula, com els il·lustra... Però, en tot cas, miraven que no els poguessin acusar de silenciar aquells o de donar veu només a aquells altres. Ja a les acaballes del franquisme, intel·lectuals de les òrbites socialista i comunista publicaven regularment en diaris barcelonins al costat de plomes tardofranquistes, conservadores, liberals o nacionalistes. Amb el dictador mort i enterrat, el nou i llavors trencador diari El Periódico de Catalunya va sorprendre tothom en fitxar com a columnista, enmig d'una bona col·lecció de rojos, el periodista Emilio Romero, de llarga trajectòria franquista. «També volem arribar als seus», deia el director del rotatiu.

Ara aquest objectiu de tenir-ne almenys un de cada, perquè les pàgines d'opinió siguin un reflex del pluralisme que es dóna a la societat, va de baixa. La premsa comarcal s'hi esforça més, però no compensa el rumb cap a l'atrinxerament que experimenten les grans capçaleres, una part important dels mitjans audiovisuals, i una majoria aclaparadora dels digitals. Aquests dies hem vist com un historiador nacionalista abandonava El País perquè se sentia molt sol en unes pàgines cacofòniques en contra del procés, i dos tertulians unionistes feien el mateix respecte de TV3 i Catalunya Ràdio pel motiu contrari. Hi ha excepcions, naturalment, on es defensa l'esperit que relatava al principi, i sovint l'audiència els ho agraeix, però aclapara el nombre de mitjans en els quals, abans d'entrar-hi, ja saps que només hi trobaràs articulistes, columnistes o tertulians d'una tendència determinada, i que et poden deixar el cap com un timbal i la percepció totalment alterada.

Va ser també als anys setanta quan un capellà que venia de passar uns anys a Roma va explicar-me: «A Itàlia cal llegir tres o quatre diaris diferents per fer-te una idea del que està passant, ja que tots ho expliquen a la seva manera». En lloc de fets sagrats i opinions lliures, fets amanits i opinions concordants. Cada cop més, aquest és aquí el panorama.

Prem per veure més contingut per a tu