En temps remotíssims, tan remots que quan hi pensem la memòria ja ens falla, el plat fort de la Festa Major de Manresa era el concert. Parlo d'uns concerts massius que tenien com a protagonistes alguns dels artistes estel·lars del moment i que s'esperaven com un esdeveniment realment especial. Tan especial que, quan se'n filtrava el nom, els primers a donar la notícia se sentien posseïdors d'un gran secret i quan el compartien ho feien donant-hi un aire de confidencialitat. «Saps qui vindrà aquest any per la festa major...», et preguntaven d'una manera retòrica, i aquell preàmbul encara et generava una major expectativa. Aquest any, mirant el programa, he vist que vindrà un grup que es diu Doctor Prats. Punt i a part.

Des de fa moltes festes majors ja hem deixat d'esperar cap gran concert i la màxima curiositat que ens depara a molts el programa és saber on es faran les Visites a la Manresa Desconeguda. Aquella feliç idea que va tenir l'arxiver Marc Torras l'any 1996 em sembla la millor aportació que s'ha fet a la festa major des de fa molt temps. Després de tantes edicions les visites s'han convertit en un acte tan popular que sovint desborden la capacitat dels espais i generen cues i la possibilitat de quedar-se sense plaça. Aquestes visites guiades han permès a molts manresans accedir a llocs insòlits, habitualment tancats al públic, però també els ha enriquit contemplant altres indrets de la ciutat per on han passat mil vegades sense donar-hi cap importància fins que les explicacions dels guies els han fet adonar de les històries que s'hi amaguen al darrere i de la riquesa del patrimoni de tots.

Sense desmerèixer aquesta iniciativa, sinó al contrari, penso que hi ha una Manresa desconeguda que està a l'abast de tothom i que es pot visitar tots els dies de l'any. Només cal sortir dels nostres circuits rutinaris i passejar amb els ulls oberts, atents als detalls i decidits a entrar en alguns espais de tota mena, tots d'accés públic però podríem viure mil anys sense trepitjar-los. La llista és infinita. Podem abordar la nostra visita d'una manera organitzada o deixant-nos dur per la caminada, però en qualsevol cas, perquè sigui enriquidora de debò ens caldrà completar-la escoltant les persones que coneixen el lloc o que hi estan vinculades pel motiu que sigui. La nostra Manresa desconeguda és un món que no ens l'acabaríem; està feta de mil racons i de mil històries. Sortir a descobrir-la pot ser tan interessant com emprendre un viatge a una ciutat on no hem estat mai.