Segueix-nos a les xarxes socials:

Crida a la mobilització

Els presos i exiliats del Procés, tant els de JxCat com els d'ERC, han signat una crida conjunta per una assistència multitudinària a manifestació de la Diada. El document és una reacció d'urgència davant el temor que l'ambient de divisió i polèmica oberta entre les formacions de Junqueras i Puigdemont desmotivés els potencials manifestants. Malgrat l'optimisme oficial, els signes de desànim eren perceptibles, i si un any la Diada deixa de ser enorme, el moviment pot desinflar-se en el seu conjunt, i això seria fatal, ja que sense vent a les veles és inútil discutir l'orientació del timó, i el vent de l'independentisme és la voluntat activa dels independentistes mobilitzables. Per això els dirigents han volgut fer públic el que els uneix per damunt de les discrepàncies i els retrets.

Però les discrepàncies i els retrets existeixen, i tenen una causa: que ni uns ni altres no veuen una resposta clara i efectiva a la sentència del judici del Procés, que es farà pública les properes setmanes. Hi han de respondre perquè no poden deixar de fer-ho, però cap de les alternatives que es posen damunt de la taula no promet modificar substancialment la realitat de les condemnes i de la tossuderia de l'Estat. Però quedar-se a casa amb un atac de melancolia sí que modificaria la realitat, perquè afebliria el moviment.

Ja hi va haver una aturada de país, el 3 d'octubre del 17 en resposta a les porres de l'1 d'octubre, i l'efecte sobre l'Estat va ser d'enduriment, esbroncada reial inclosa. Ja hi va haver eleccions amb victòria independentista malgrat l'entorn desfavorable del 155, i l'Estat no es va donar per al·ludit (i el Tribunal Suprem encara menys). Què es pot fer, ara, per canviar substancialment la correlació de forces? La manca d'una resposta clara i realista a aquesta pregunta motiva que les formacions implicades prioritzin la seva conveniència tàctica en les propostes que disparen.

Tothom crida a la unitat però el Parlament és incapaç de tramitar uns pressupostos. Per no poder aprovar els seus, Pedro Sánchez va convocar eleccions. Aragonès no els sotmet a votació per no perdre, i això que el seu partit vol tornar a les urnes (però no per aquest motiu humiliant). I tanmateix la crida a la mobilització massiva i unitària, demà a Barcelona, és pertinent, perquè si al desconcert dels dirigents s'hi afegeix la desmobilització de les bases, es reduiran les possibilitats que el moviment assoleixi alguna victòria, ni que sigui parcial.

Prem per veure més contingut per a tu