Alerta per pluja: el Bages registra els 68 l/m2 en una jornada marcada pels accidents

A Manresa s'han acumulat 48,2 l/m2; a Moià 40,8 l/m2; a Igualada 37,5 l/m2, i a Berga, 28,4 l/m2

Protecció Civil ha activat l'alerta per intensitat i acumulació d'aigua, sobretot al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona

Cua a la C-16 després de l'accident amb tres turismes implicats aquesta tarda

Cua a la C-16 després de l'accident amb tres turismes implicats aquesta tarda / SCT

Catalunya va registrar aquest dilluns el dia més plujós al país des del 15 de setembre del 2023, segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). En total, van registrar-se 48,2 litres/m2 a Manresa, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), que també xifra en 68 els l/m2 caiguts a Monistrol de Montserrat durant la jornada. A Moià en van caure 40,8, a Igualada 37,5, i a Berga, 28,4.

La pluja s'ha traduït en unes hores accidentades a les carreteres. Aquesta matinada de dimarts, l'N-260 ha estat tallada a Bolvir per la caiguda d'un arbre. Al Pont de Vilomara els Bombers n'ha caigut un altre a la BV-1224. Paral·lelament, la circulació ferroviària s'ha hagut de tallar a primera hora del matí entre Manlleu i Ripoll per un arbre caigut a la via, segons han informat Adif i Renfe. Aquesta incidència ha afectat la línia R3, que connecta l'Hospitalet de Llobregat i Puigcerdà. 

Ahir, a les 11 hores, un xoc entre un cotxe i una furgoneta a la C-37, a Sant Salvador de Guardiola, va obligar a tallar la carretera en tots dos sentits de la marxa durant gairebé una hora.

Un despreniment de pedres, va obligar a tallar un carril de la C-25 a Santa Maria d'Oló al voltant de les 14 hores.

A la mateixa hora, a Berga, va produïr-se un sinistre entre tres turismes a la C-16, que va deixar dos ferits de caràcter lleu. L'incident va obligar a tallar la via al punt quilomètric 98,3, en sentit Bagà.

També a la C-16, a Sant Fruitós de Bages, el Servei Català de Trànsit va informar d'una sortida de via d'un vehicle cap a les 16 hores de la tarda. El conductor va resultar il·lès. S'han format dos quilòmetres de cua en direcció Vic.

A la C-62, a Santa Maria de Merlès, un accident va obligar a donar pas alternatiu.

A l'AP-7, a Martorell, un accident va causar dos quilòmetres de retencions en direcció Girona a les 15:30 hores de la tarda.

Poden caure fins a 100 mm en 24 hores

Segons ha informat Protecció Civil de la Generalitat, el Servei Meteorològic preveu que fins aquestr dimarts, les precipitacions puguin ser intenses i superar els 100 litres per metre quadrat en 24 hores. Al Baix Llobregat s'ha superat aquest llindar.

En concret, les comarques on pot registrar-se una major acumulació de pluja són el Tarragonès, el Baix Penedès, el Garraf i el Baix Llobregat, per la qual cosa Protecció Civil demana seguir les previsions meteorològiques i evitar apropar-se, tant a peu com amb cotxe, a zones inundables i limitar al màxim la mobilitat.

Ahir a la tarda, les comarques on havia caigut més aigua eren les gironines, amb 56,3 l/m2 a Vilobí d'Onyar, 54,7 l/m2 a Girona i 51,1l/m2 a Santa Coloma de Farners, dades del Servei Meteorològic de Catalunya fins a les 17 h. 

En les dues hores següents, però, les precipitacions han estat especialment intenses al Vallès Occidental i al Baix Llobregat i a les 19 h ja s’havia arribat, per exemple, als 73,7 l/m2 a Rellinars, els 73,5 a Vacarisses i els 71,5 a Vallirana.

Avui, més pluja

Per a dimarts també es preveu l'episodi d'intensitat de pluja, superior a 20 mil·límetres en mitja hora, amb ruixats que podrien anar acompanyats de calamarsa, en aquest cas al Pirineu i el pre-Pirineu orientals.

No guardis el paraigua: la pluja protagonitzarà la jornada de dimarts

Protecció Civil va desactivar diumenge, l'alerta del pla Inuncat, vigent des de divendres per un episodi de pluges intenses aquest cap de setmana a tota Catalunya, que han deixat els pantans de les conques internes al 18% de la seva capacitat total.

Les pluges augmenten la capacitat dels embassaments per sobre del 18%, però la situació encara és pitjor que fa un any

Quant a les pluges que han caigut durant el cap de setmana, aquestes han propiciat que els embassaments de les conques internes de Catalunya sumin aquest dilluns 126,20 hectòmetres cúbics d'aigua, la qual cosa representa el 18,17 % de la seva capacitat total, que és de 694,45 hectòmetres cúbics.

Fa un any, en la mateixa data que avui, aquests pantans emmagatzemaven 175,14 hectòmetres, la qual cosa suposava el 25,22 % de la seva capacitat. La mitjana d'aigua embassada en els mateixos en els últims cinc anys ha estat de 486,04 hectòmetres, i en els últims deu, de 528,92.

A la Catalunya central, el pantà de la Baells emmagatzema 28,01 hectòmetres (25,59 %); el de la Llosa del Cavall, 16,50 (20,62 %); i el de Sant Ponç, 7,62 (31,25%).

En el cas de la Baells millora respecte a fa un any (estava al 27,64%), igual que el de Sant Ponç (estava al 29,64), mentre que el de la Llosa del Cavall es troba per sota del nivell de fa un any (18,95%).

El pantà de Sau segueix sent el més afectat per la sequera, amb 3,84 hectòmetres cúbics (2,32%).