Les noves generacions tornen a posar de moda tendències que ja havien quedat en l'oblit i que els pares o avis havien aparcat perquè ja es donaven per superades. Tot torna. A vegades torna de la mateixa forma que dècades enrere i, d'altres, adaptant-se als nous temps. Alguns dels molts exemples possibles:

Discs de vinil. En plena era digital i amb les plataformes de música digital a tot ritme han ressorgit de les cendres els discs de vinil i ara ja han superat en vendes els discs compactes, popularment CD. Només als Estats Units en dotze mesos se'n van vendre més d'1,3 milions d'exemplars. S'han recuperat els tocadiscs antics i es fabriquen nous models de reproductors. Posats a recuperar també tornen a estar en primera línia grups musicals del setanta i vuitanta.

Pista americana. Milers de persones es preparen i participen aquí i a qualsevol altre país occidental en trobades i competicions que ara reben el nom de spartan race. Els agosarats esportistes han d'arrossegar-se per terra, córrer i salvar tot tipus d'obstacles. Arriben esmaperduts. Aquesta disciplina, ara batejada amb nom anglosaxó, no deixa de ser una variant de la pista americana, que odiaven i esquivaven aquells que es veien obligats a anar a fer el servei militar.

Ratafia. Es considera que aquesta beguda alcohòlica té més de mil anys. Ha passat molts alts i baixos. I en les darreres dècades havia caigut en l'oblit, o gairebé. La tendència a la baixa s'ha trencat a partir de l'empenta de petits productors i l'aval desacomplexat del president Torra, i torna a ser als prestatges de molts supermercats i restaurants.

Cadires i taules. Sota l'etiqueta de vintage s'estan recuperant totes les taules, cadires i llums de la dècada dels seixanta que els drapaires netegen de pisos més o menys vells. Siguin del color i de la forma que siguin, tot s'aprofita. Aquelles formes i colors que cansaven ara atrauen més que la rigidesa estètica que ha dominat l'interiorisme durant anys.

Ciclocròs. Als anys 80, Manresa era una potència en la disciplina del ciclocròs. El màxim exponent va ser Francesc Sala amb diferents campionats i subcampionats estatals. Després de fer una llarga travessa pel desert aquí i arreu, aquest esport ha retornat i amb molta força. Els fabricants de bicicletes, que fa temps que es freguen les mans, també treuen periòdicament nous models per satisfer les necessitats d'uns ciclistes cada vegada més exigents amb unes màquines que creixen en sofisticació de materials i de mecànica.

Espiritualitat. Les esglésies tenen una parròquia escassa. Pocs fidels i amb unes mitjanes d'edat molt altes. És una tendència de fa anys, però mentre els bancs de missa romanen gairebé buits, apareixen noves propostes relacionades amb la meditació, l'espiritualitat i la recerca d'allò immaterial que ompli la ment, el cor i l'esperit. Un objectiu final semblant al de generacions que ens han precedit, però sense venerar cap déu. Molts, d'aquesta tendència ja n'han fet una professió.

Rellotges. Aquells rellotges dels anys 80, estil Casio, que van desaparèixer del mercat per esgotament, tornen a lluir a molts canells de gent jove que valora uns estètica que va caure en decadència i ha ressuscitat. Com els rellotges, podríem parlar de la moda del vestir o complements.

Repartiment a domicili. Ni l'Amazon, ni MRW, ni cap empresa actual ha inventat el repartiment a domicili. Només cal parlar amb els més grans de cada família que recordaran que, en ciutats com Manresa, el pa, la llet, el vi o l'oli arribaven puntualment a cada llar. I el que repartia era el mateix productor, més o menys com el que ara tornen a fer alguns pagesos i ramaders de proximitat.

... i així podríem seguir sense necessitat d'entrar en les tendències polítiques, algunes de totalitàries, que tornen a agafar embranzida al cap de quaranta o cinquanta anys.