Segueix-nos a les xarxes socials:

Nadal amb crítics

El catolicisme es va apropiar de les festes paganes romanes per col·locar-hi el naixement del fill del seu únic Déu. A on hi havia homenatges a Saturn o Apol·lo (depenent de les fonts històriques), al segle III es van consagrar a Jesús. Disset centúries després, el consumisme s´ha quedat amb els drets d´aquestes celebracions. Tot per aconseguir la màxima recaptació en el mínim de temps, un dels fonaments bàsics de la religió capitalista. Nadal i Cap d´Any eren el marc d´aquesta desaforada activitat, fins que al març passat tot va saltar pels aires.

Controlat el pic de la corba del segon rebrot, el debat emergent als mitjans i a les tertúlies de les terrasses reobertes és el nombre d´assistents al dinar nadalenc. Si serem sis o deu, si els nens compten en el recompte total i si a la festa privada d´any nou el toc de queda serà fins a la una o bé a dos-quarts de dues. Segurament dec ser un dels més asocials (en quant a tiberis i trobades familiars) dels que traiem el nas per aquestes pàgines amb permís per opinar, però ens convindria consultar a un terapeuta no contaminat per l´ambient de llums al carrer, tiós i pares nadal. La pressió socioambiental anirà augmentant a mesura que s´acosti el dia 25. No fer un dinar familiar amb avis, cunyats i oncles sembla una drama inassumible i depriment. Tot agreujat per un canvi d´any reduït i sense cavalcades de reis de l´Orient.

Durant els dies comunament reconeguts com «les festes», segur que a l´UCI del Hospital General de Manresa hi haurà més de sis o deu pacients lluitant per sobreviure i connectats a un respirador. I metgesses. I infermers. Sanitaris que seran allà, passant el que la majoria anomena dates «assenyalades» pendents dels pacients més greus, de les seves analítiques i les pantalles mostrant les constants vitals dels ingressats. La majoria (malalts i guaridors) seguiran allà després d´any nou. Els professionals es menjaran el raïm a tota pressa. Potser algú infectat morirà als primers instants del 2.021. Els informatius podrien considerar fer al pas d´aquest 2.020 tant fotut tot informant sobre el primer mort de Covid enlloc de fer la ruta dels primers catalans nascuts.

Mereixen plany i solidaritat els propietaris de negocis com restaurants i similars per la pèrdua econòmica. Els altres, gregaris de trobades el més grans possibles i creditors d´abraçades o topades amb els familiars, hauríem d´assumir que per un curs de no fer-ho, tampoc serà un desastre o una mutilació. Distrets amb aquestes rucades, canviarem el calendari esperant el rigor de la patacada anunciada i comprovarem la falta de diners per tanta despesa pública. Ens trobarem segur amb la tercera onada de contagis generats sobretot en àmbits familiars de dinars clandestins. Amb àpats o sense, a moltes llars hi faltaran avis i àvies. Per primera vegada des que hi ha registres oficials, el nombre de pensionistes haurà disminuït per la defunció de milers. Potser caldria obrir el cava més endavant.

Prem per veure més contingut per a tu