Segueix-nos a les xarxes socials:

Teràpies?

A vegades, triar el tema en què badar, crea una situació de dubte continuat, de voler encertar temàtiques d’interès general, de com explicar-ho i, per últim, d’intentar no ficar-se en un jardí enfangat. De tota manera, el tema en què badarem en aquest article, és dels que ens cal deixar ben clara la posició de la psiquiatria i la psicologia, no de la Salut Mental, sinó a un aspecte ètic d’ambdues especialitats.

Per casualitats de la vida, en els darrers dies, ha caigut a les meves mans l’editorial de la revista Lancet, un referent en l’àmbit mèdic, amb un títol que promet: «Quan la teràpia no és teràpia». I, a què es refereix l’editorial? Doncs, d’allò (mal) anomenada «Teràpia de conversió», un terme que s’aplica a les intervencions i pràctiques, em resisteixo a utilitzar la paraula teràpia, que intenten canviar l’expressió i la identitat de gènere o l’orientació sexual d’una persona. Per tal de no badar, cal deixar clar que fer servir el terme teràpia en l’àmbit mèdic implica l’existència d’una patologia o una condició mèdica malaltissa prèvia; si no hi ha malaltia, no cal aplicar teràpia. Les teràpies s’apliquen a les malalties.

L’homosexualitat va deixar de ser classificada com a malaltia l’any 1987 pel Sistema de Classificació americà, el DSM, o sigui, la bíblia pels països occidentals i de la Classificació de l’OMS, l’ICD, l’any 1992, tard, encara que val més tard, que mai. Val la pena recordar que a la Càtedra de Psiquiatria de l’Hospital Cínic i en la Societat Catalana de Psiquiatria, ja a l’inici dels anys 1970, l’homosexualitat no era considerada com malaltia. En puc donar fe d’aquesta posició. Malgrat això les teràpies de conversió no han passat a la història.

Segons el Consell Internacional de Rehabilitació de les víctimes de la Tortura (IRCT) les accions terapèutiques de conversió, poden ser variades: psicoteràpia individual i grupal, electroxocs, garrotades i violència correctiva, restricció d’aliments, confinament i reclusió en centres, exorcismes, teràpia aversiva, aïllament, hipnosi, medicació, humiliacions, i altres. I això es dona en un ventall de països no tan lluny del nostre. Atenció quan esmentem Europa i països suposadament avançats. Per no fer-ho exhaustiu hi trobem USA, UK, Àustria, Alemanya, Rússia, Austràlia, Itàlia, i molts altres que ja no ens sorprendríem, suposadament, tant.

Segons dades del Regne Unit, any 2017, la teràpia de conversió era practicada en un 51% dels casos per grups religiosos; professionals de la salut en un 19%; per pares, tutors o familiars un 16%; per altres organitzacions un 14% i per persones de la comunitat un 9%. Xifres que varien segons el país.

El que sí sabem és que aquestes pràctiques, sense cap justificació mèdica son perilloses i indueixen a l’odi a un mateix, autolesions, depressió, ansietat i al suïcidi. Oblidant que la primera raó d’intervenir en medicina és «Primum non nocere», primer no fer mal.

Si volem assolir una adequada salut mental, requerim societats democràtiques.

Prem per veure més contingut per a tu