Quiosc

Regió7

Valentí Martínez Espinosa

TRIBUNA

Valentí Martínez Espinosa

Director General de la Fundació Universitària del Bages

Els valors ens fan diferents

La Fundació Universitària del Bages (FUB)–UManresa acull, des de fa unes setmanes, una exposició sobre els valors que compartim com a comunitat universitària. És la forma que hem escollit per celebrar el 25è aniversari de la Universitat de Vic–Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC): fent una mirada reflexiva cap a la nostra manera de ser i estar en el món i convertint els conceptes abstractes fruit de la reflexió en petites obres d’art.

D’una banda, la mostra descriu els valors corporatius que defineixen el tarannà de la comunitat que treballa a la institució: treball en equip, innovació, confiança, compromís i esperit emprenedor. Diferents grups de treball integrats per personal de la FUB-UManresa van triar-los per consens com a elements que definien una manera de fer compartida, els que ens descriuen com a col·lectiu, els que prenem com a referència per millorar en el nostre dia a dia.

Per altra banda, també inclou els valors que el professorat transmet a l’alumnat, com a part indissociable de la formació dels futurs professionals. Humanisme, rigor acadèmic, professionalisme i compromís són els intangibles que el model pedagògic d’UManresa incorpora com a elements distintius de la formació que reben els nostres estudiants. També en aquest cas la seva identificació es va fer amb la implicació dels docents i és aquest consens el que assegura que l’esperit del que està escrit en els documents arriba efectivament a les aules.

El treball de formulació de valors, tant corporatius com del model pedagògic, s’ha dut a terme amb calma durant els darrers tres anys. De fet, una part del procés va coincidir amb la pandèmia. Fer aquest exercici en un moment d’incertesa i canvi generalitzat en l’entorn ha convertit aquests ideals de comportament en punts de referència imprescindibles a l’hora de planificar el futur de la institució.

I per completar el treball, vam pensar que explicar els resultats de la feina feta a un tercer ens ajudaria a fugir de l’abstracció i fer un pas més a l’hora de viure’ls en el dia a dia. I vam trobar l’interlocutor perfecte: els artistes del taller ocupacional «L’Art de Viure» d’Ampans. L’esforç per traduir conceptes abstractes com el compromís, l’humanisme o la confiança a situacions i moments de la nostra quotidianitat institucional va suposar un segon procés de reflexió tan interessant i ric com el primer.

Aquesta col·laboració ha donat forma a una mostra on la conversa es converteix en color; on el compartir es materialitza en traços sobre el paper. L’exposició és el resultat de persones, membres de la FUB-UManresa, que parlen sobre el que són i el que volen construir plegades. I és fruit, també, de la mirada externa que altres persones, artistes del taller «L’Art de Viure», han fet sobre aquest diàleg de la comunitat universitària.

En l’exposició, la FUB-UManresa té l’oportunitat de veure’s ella mateixa amb els ulls curiosos, sensibles, apassionats, inspirats i inspiradors dels artistes del taller «L’Art de Viure» d’Ampans. És una exposició amb missatge, un missatge que va més enllà del grafisme i els textos i que és també en el procés. I és que tenim clar que, parlant de valors, som el que fem però també com ho fem.

Compartir l'article

stats