Regió7

Regió7

Victor Feliu

Quin morro!

Els grans capitosts de la banca s’han emprenyat pel nou impost extraordinari que el govern els hi vol aplicar. Fa uns anys quan van rescatar-se els bancs amb diner públic aleshores els taurons financers ho van aplaudir. S’ha de tenir un bon morro i molt poca vergonya per queixar-se ara. Segons l’EBA (Autoritat Bancària Europea), els banquers espanyols figuren en els llocs capdavanters dels més ben pagats d’Europa. L’any 2020, cent vint-i-vuit executius bancaris espanyols van rebre una remuneració mitjana de 2,17 milions d’euros entre la part fixa i la variable.

A les entitats financeres i a les empreses energètiques el nou impost anunciat no els ha agradat gens i ja han començat a gemegar. Uns i altres han declarat que estan disposats a enfrontar-se judicialment amb el govern. En aquest país, la banca i les elèctriques han tingut barra lliure per fer el que els ha rotat i ara no estan disposats a perdre aquesta potestat.

Cal recordar que l’impost anunciat té caràcter temporal i extraordinari només per dos anys. El govern ha explicat que l’objectiu d’aquesta decisió és per repartir de manera equitativa i justa els costos i sacrificis de la crisi.

Es preveu que el nou impost gravi el 4,8% les comissions i interessos de la banca i l’1,2% la facturació de les empreses energètiques, per tant, encara tindran un considerable marge de beneficis. La disposició només afectarà les entitats financeres amb ingressos superiors a 800 milions d’euros a l’any i les energètiques que facturin més de 1.000 milions d’euros a l’any.

Relació dels guanys que han obtingut els grans bancs durant el primer semestre d’aquest any: Santander 4.894 milions d’euros (un 33% més que el mateix període de l’any passat); BBVA 3.001 milions d’euros (un 57,1% més); CaixaBank 1.573 milions d’euros (un 17,1% més); Sabadell 393 milions d’euros (un 78,6% més); Bankinter 271 milions d’euros (un 10,8% més); Unicaja 165 milions d’euros (un 62% més).

Relació dels guanys que han obtingut les grans companyies elèctriques durant el primer semestre d’aquest any: Iberdrola 2.075 milions d’euros (un 36% més que el mateix període de l’any passat); Endesa 916 milions d’euros (un 10,1% més); Naturgy 557 milions d’euros (un 15,1% més); Elecnor 43,8 milions d’euros (un 16,5% més). I el grup petrolier i gasístic Repsol 2.539 milions d’euros (un 105,6% més).

El govern diu que estarà expectant per tal que aquest nou impost no acabi repercutint en els clients dels bancs i els usuaris de les companyies energètiques. Els experts, però, ja han avançat que serà impossible evitar-ho. Ben segur que d’una manera o altra –directament o indirectament– el nou impost tindrà uns efectes col·laterals que afectaran als ciutadans/es.

El 3 d’agost el secretari general de l’ONU, António Guterres, va titllar d’immoral els grans beneficis que obtenen les empreses petrolieres i de gas en plena crisi energètica. El polític portuguès ha instat als governs a gravar amb més impostos aquests negocis i que s’inverteixi el diner recaptat per ajudar les persones més vulnerables.

Compartir l'article

stats