Segueix-nos a les xarxes socials:

Deu consells per viure sense tòxics en el dia a dia

Aspectes com la llum, la neteja o els materials de què ens envoltem afecten el nostre benestar

Deu consells per viure sense tòxics en el dia a diaReuters.

L'ambient en què vivim, treballem i ens relacionem presenta múltiples reptes per a la seva habitabilitat. Les eines i productes que ens faciliten les activitats del dia a dia poden també ser font de tòxics que cal saber gestionar amb molta cura. Aspectes com la llum, la neteja o els materials de què ens envoltem a la llar plantegen eleccions que afecten el nostre benestar.

Segons explica Elisabet Silvestre, especialista en biohabitabilitat i salut ambiental i autora de 'Viure sense tòxics' (RBA, 2014), "els hàbits més quotidians i senzills poden ser rellevants per mantenir en equilibri el cos i la ment. Com a consumidors podem actuar en les nostres decisions, optant per productes i també amb hàbits més saludables".

Encara que a dosis baixes, l'exposició continuada a substàncies químiques, a radiacions o floridures pot acabar sensibilitzant l'organisme, apunta l'autora, que afegeix que en el cas de fetus, nadons, nens, gent gran i els qui pateixen sensibilitat química múltiple, fatiga crònica o electrosensibilitat els efectes d'aquesta toxicitat poden ser majors.

"Aplicar el control ambiental és una potent i eficaç recepta de salut: no deixis entrar l'enemic a casa", continua Silvestre, que ha preparat un decàleg amb els 10 punts per minimitzar els agents tòxics presents en la vida quotidiana.

Els deu consells per viure sense tòxics:

1.Ventilar

Un gest tan senzill com obrir les finestres cada dia, ajuda a renovar l'aire i evita que es concentrin substàncies nocives en l'aire de la llar, així com el gas radó, un gas nociu que pot arribar des del subsòl sobre el qual s'edifiquen les habitatges.

2. Que entri el sol a casa

"On entra el sol, no entra el metge" diu el refrany. Deixa que el sol entri a casa i pren el sol diàriament uns 20 minuts. És la millor recepta per regular el rellotge biològic intern, mantenir el sistema immunològic i el sistema nerviós en bona forma. A les ciutats, tancats en edificis tot el dia, hi ha persones amb símptomes de "fam de llum", de falta d'exposició solar, que es manifesta amb mal humor, apatia, dificultat concentració o alteracions de son.

3. Llum artificial

"Vivim tancats en edificis i fins i tot de dia s'utilitza la il·luminació artificial. El canvi d'una bombeta pot produir grans beneficis en l'estat de salut", assenyala Silvestre. Encara que no totes les bombetes són iguals per al nostre cervell. A les zones de dia, busca les que millor reprodueixen la llum del sol, demana bombetes d'espectre complet o d'IRC (índex de reproducció cromàtica> 90%). De nit empra llums tènues i de llum més càlida i vermellosa, com la de les antigues incandescents, així el cervell es prepara per agafar el son. Evita les blavoses que el mantenen despert.

4. Evitar els 'mals fums'

El fum del tabac, la combustió de biomassa, estufes i calderes deficients contribueixen a minvar la qualitat de l'aire interior, el que respires. Especialment si hi ha nens a casa, si fumes fes-ho a l'exterior. Opta per estufes tancades i revisa de forma regular les calderes i estufes.

5. Materials saludables

Si reformes, si compres un moble, si pintes les parets del dormitori, pots estar introduint substàncies químiques nocives a l'ambient interior. Pintures, vernissos, coles, mobles o catifes poden amagar substàncies derivades del petroli, compostos clorats (com el PVC) o bromats (com els productes anti-diu) que arriben a l'interior del cos.

6. Netejar sense embrutar

La gran paradoxa és que de forma habitual es realitza una higiene regular i gairebé excessiva i encara que es netegen les cases de microorganismes se les s'embruta amb substàncies tòxiques. Amb l'hàbit de netejar regularment s'apliquen diferents productes químics i d'aquesta manera s'incorporen de forma silenciosa productes nocius a l'ambient. Opta per detergents de "química verda" o millor amb certificat ecològic i tindràs la casa neta, sense incorporar altres tòxics.

7. Contacte amb la natura

Viure en contacte amb la natura és font de salut. Camina descalç, en contacte amb la terra, practica el "earthing". A casa, revisa la presa de terra de l'edifici. I envolta't de plantes, a més d'aportar bellesa són bons purificadors naturals de l'aire i reguladores de la humitat ambiental.

8. Cosmètica i roba

Mima la primera pell, la teva pell, tot allò que li apliquis, acaba passant a l'interior del cos. Assegura't que els cosmètics i els productes d'higiene personal estiguin lliures de substàncies irritants, al·lèrgens o nocius. Formalhehids, parabens, ftalats i triclosan són noms de productes que hauríem d'evitar. També la segona pell, la roba, millor si és de fibres naturals, evita les sintètiques i apunta't a la moda sostenible.

9. Alimentació

Som el que mengem, els aliments ens aporten les peces fonamentals per construir i mantenir en forma totes les cèl·lules de l'organisme. Cos i emocions van de la mà dels aliments que ingerim. Opta per fruites i verdures que no continguin pesticides i per peix de mida petita, tenen un menor contingut en metalls pesants com el mercuri. Cuina a temperatura no molt alta, evitaràs la formació de substàncies tòxiques. Elimina els recipients de plàstic per escalfar o guardar aliments calents, les substàncies del plàstic acaben passant a l'aliment per la calor i són ingerides.

10. Tecnologia

Evita estar exposat 24 hores al dia als camps elèctrics de la instal·lació de casa, equips electrònics i els seus camps electromagnètics i als sistemes de comunicació sense fils. Aplica el principi de precaució i bones pràctiques de 'higiene energètica'. Opta per tecnologia amb cable i durant el descans nocturn evita l'exposició a les radiacions naturals i artificials. Instal·la un desconnector automàtic de l'electricitat i no tindràs camp elèctric mentre dorms; desconnecta el mòbil, routers i wifi a la nit i no mermarás l'equilibri de l'organisme, especialment el dels més petits de la casa.

Prem per veure més contingut per a tu