Un grup d'experts en tècniques per tractar esportistes d'elit, pensades per a persones que diàriament experimenten un alt desgast i rendiment, aplicarà els seus coneixements per a la recuperació de malalts del cor.

El doctor Oriol Rodríguez, amb una llarga trajectòria en l'àrea cardiològica l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i que està al capdavant de la nova Unitat de Cardiologia de Creu Blanca de Barcelona, ??ha desgranat, en una entrevista amb Efe, aquest "canvi revolucionari "en la manera de tractar els pacients cardíacs.

"Hem escollit un equip de 22 especialistes acostumats a tractar esportistes d'elit, jugadors de primera divisió de futbol i atletes que solen buscar el 150% de la seva capacitat, i que requereixen d'una exactitud cardíaca inqüestionable i controlada al mil·límetre", ha comentat.

Amb aquesta línia de treball, ha subratllat, s'ha conformat una unitat "capaç d'aportar excel·lència en l'àrea clínica, amb els últims avenços tecnològics i amb un mimat procés terapèutic".

"Disposem d'un equip humà especialment entrenat en pacients que no mostren a simple vista símptomes de malaltia i l'objectiu és donar llum al procés que fa que l'atleta fracassi en un moment determinat en la seva activitat. Li va la vida en això", ha emfatitzat.

El resultat d'aquesta experiència, ha detallat el cardiòleg, és aconseguir que persones amb afeccions cardiovasculars aconsegueixin també el seu màxim rendiment sense córrer riscos, en una unitat "pensada per a cossos que diàriament experimenten un alt desgast i rendiment".

La majoria de pacients que han patit un infart, i han sobreviscut, afronten amb por una etapa en què els envaeix un pànic consistent en no voler forçar el cor mitjançant la pràctica de cap activitat física.

"Al centrar-nos en una dinàmica basada en l'experiència que ens dóna la Medicina de l'Esport hem conformat una unitat que fa especial èmfasi en la prevenció mitjançant sistemes de diagnosi d'última generació, que solen ser alhora no invasius i immediats, allunyant-nos de sistemes menys fiables", ha exposat.

L'expert ha comentat que "la prevenció és fonamental" perquè qualsevol petit símptoma pot amagar una cosa molt més greu que, en un determinat moment, feu fracassar el sistema coronari.

"Per a pacients que vénen amb petits símptomes, molèsties o defalliments que ens facin sospitar d'un problema cardiovascular posem a la seva disposició una bateria de proves que permeten veure literalment cada mil·límetre del seu sistema circulatori i cardiovascular", ha argumentat.

Això permet "revelar vàlvules que no funcionen adequadament, problemes ventriculars i altres que poden generar una crisi al esforçar més del compte el múscul cardíac", ha dit Rodríguez.

Ha posat èmfasi que l'exercici és fonamental en la rehabilitació dels pacients amb qualsevol tipus de cardiopatia, fins i tot entre els que han patit infarts, sempre sota la supervisió d'especialistes.

Els principals avantatges de la realització d'una activitat esportiva vigilada en els afectats són el control de la tensió arterial, dels nivells de colesterol i de glucosa.

Ajuda a més a baixar i controlar el pes, disminueix la formació de coàguls sanguinis i augmenta la capacitat per dissoldre'ls, millorant la forma física i la tolerància a l'exercici.

L'esport fa que el cor "funcioni millor": redueix el nombre de batecs per minut, afavoreix la seva contracció, desenvolupa "noves artèries" i redueix les arítmies. És també molt beneficiós per a la salut psicològica en combatre l'ansietat, l'estrès i la depressió.

Tot això, ha conclòs Rodríguez, genera una major la qualitat de vida, redueix les recaigudes per malaltia cardiovascular i, per descomptat, la mortalitat.

El doctor ha insistit que abans d'iniciar la pràctica esportiva després de l'infart, cal consultar a un expert sobre els exercicis més adequats i amb quina intensitat practicar-los.