Segueix-nos a les xarxes socials:

Tindré càries?

Un grup d'investigadors desenvolupen un test diagnòstic que prediu el risc de patir càries amb una fiabilitat del 98%

Tindré càries?whologwhy/Flickr

Predir el risc de patir càries dental en el futur i l'origen biològic del mateix ja és possible a través d'un test diagnòstic, amb una fiabilitat del 98 per cent, que ha estat desenvolupat per investigadors valencians i patentat per la Conselleria de Sanitat Valenciana.

El 'Simma test' - Salivary Immune and Metabolic Marker Analysis - consisteix en una mostra de saliva que es recull en el moment posterior al raspallat i de la qual se seleccionen 6 molècules que permeten predir si el pacient té una tendència natural a desenvolupar o no càries. Aquesta nova patent permetrà abordar des de la prevenció el problema de les càries, considerada la malaltia infecciosa més estesa del món, ja que afecta el 90 per cent de la població, i plantejar un tractament personalitzat.

La importància del test és que no només determinarà el risc de desenvolupar càries, sinó també l'origen biològic d'aquest risc, és a dir, si hi ha desequilibri immune, tendència a l'adhesió d'organismes cariògens i la capacitat de neutralitzar àcids.

Mitjançant el test, el resultat es pot obtenir en un parell d'hores, es pot identificar quin d'aquests tres pilars és el que falla per poder donar tractaments individualitzats que previnguin l'aparició de càries. Áurea Simón, que és odontòloga, ha explicat que tot i que la prevalença de càries és especialment important en els nens i és vital fer la prevenció sobre ells i també hi ha adults que tenen repetides càries que els especialistes "no són capaços de poder-prevenir per tenir poques eines per fer-ho ".

Els investigadors d'aquest test ja han començat a contactar amb empreses per realitzar un 'estoig de diagnòstic "que permeti, un cop conegut l'origen del problema, crear pastes de dents o esbandida bucal. Segons ha indicat un dels investigadors, Alejandro Mira, ja hi ha diverses firmes nacionals i internacionals interessades.

La Conselleria de Sanitat va patentar l'any passat l'ús del bacteri 'Streptococcus dentisani', descobert per aquests investigadors, que actua com un escut contra les càries dentals i podria ser comercialitzat en forma de probiòtic. Mira ha explicat que ja han finalitzat les proves de seguretat i toxicitat en ratolins d'aquest bacteri, que han conclòs que és innòcua per a l'organisme ja que mor en entrar a l'estómac, i aquest mateix mes començaran els assajos en humans, fase prèvia per a la seva comercialització.

En un període de dos anys, segons Mira, podria estar al mercat aquest producte. De fet, han signat un acord amb una empresa catalana per fer el codesenvolupament del mateix i posar-ho, en la seva formulació final, en una pasta de dents o un iogurt, produït a gran escala i amb un cost baix perquè sigui accessible a la major part de la població.

Prem per veure més contingut per a tu