Segueix-nos a les xarxes socials:

L’obesitat i l’ús de les pantalles són factors associats al mal d’esquena crònic en adolescents

L’estudi del grup de la càtedra del dolor infantil de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona utilitza dades de 432.000 joves enquestats per l’OMS

L’obesitat i l’ús de les pantalles són factors associats al mal d’esquena crònic en adolescents

El mal d’esquena crònic està augmentant entre els adolescents europeus per l’increment del temps que passen davant de les pantalles i per l’obesitat. Són els factors implicats en aquest dolor, amb un tendència a l’alça, segons apunta un estudi que ha elaborat el grup de recerca en dolor Algos-Càtedra de Dolor Infantil de la Universitat Rovira i Virgili (URV), de Tarragona.

La investigació ha utilitzat les dades d’una gran enquesta transversal de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre el comportament en la salut de nois i noies en edat escolar. S’han posat sobre la taula i estudiat les respostes de 432.000 adolescents, de 27 països, recollides entre els anys 2002 i el 2014. Durant el període de vigència d’aquesta enquesta, la prevalença del mal d’esquena crònic va passar d’afectar el 18,3% dels adolescents europeus a afectar el 21,6% dels nois i noies.

Per als investigadors, els resultats són «clínicament molt importants perquè els factors identificats són modificables», i mostren «alternatives» per ajudar a prevenir l’increment de la malaltia, per exemple reduir el temps dedicat a activitats sedentàries, com ara l’ús de mòbils o ordinadors, i pal·liar l’obesitat en aquesta franja d’edat. Segons l’estudi, l’augment del temps dedicat a activitats sedentàries i l’obesitat no expliquen, per si sols, l’increment del mal d’esquena crònic, i suggereixen que hi podria haver altres factors implicats. En aquest cas, hi pot afectar la qualitat del son i també problemes psicològics com ara l’ansietat i la depressió, entre d’altres.

Prem per veure més contingut per a tu