Olesa, Esparreguera i Abrera diuen prou a l'ACA en els vessaments del col·lector

Municipis per on passa la canalització de salmorres del Bages reclamen solucions als problemes

18.06.2016 | 07:42
Vessament del col·lector a Olesa en un incident del 2013

Els alcaldes d'Olesa, Pilar Puimedon, Esparreguera, Eduard Rivas, i Abrera, Jesús Naharro, s'han decidit a fer una acció conjunta per reclamar a l'Agència Catalana de l'Aigua que prengui mesures per resoldre els problemes de vessaments contaminants relacionats amb el col·lector de salmorres, que transporta rebuig salí d'alta concentració des de la zona minera del Bages fins al mar.

Aquesta instal·lació està col·lapsada des de fa anys i necessita una reparació o substitució urgent que el Govern no ha afrontat al·legant manca de recursos econòmics. De totes maneres, la conducció es paga de manera majoritària amb aportacions de les empreses que hi aboquen.

Els ajuntaments reclamen que "amb la màxima brevetat possible" s'emprenguin les obres per fer un nou col·lector de salmorres de la conca del Llobregat. També han demanat una reunió urgent per tal que els responsables de l'ACA els informin sobre l'estat del projecte del nou col·lector de salmorres de la conca del Llobregat en el tram comprès entre Monistrol de Montserrat i Abrera (encara que la substitució d'aquesta canalització s'ha de fer de cap a cap), així com les accions realitzades des de la darrera trobada entre l'ACA i els ajuntaments. La petició es produeix arran de la nova fuita originada el 7 de juny al col·lector de salmorres al seu pas pel terme municipal d'Esparreguera, a prop de la carretera C-55.

Els alcaldes han adreçat una carta al director de l'ACA, Jordi Agustí, en què manifesten la seva "inquietud i malestar" per les fuites constants del col·lector de salmorres al seu pas pels tres termes municipals. Les afectacions d'aquests fuites són diverses, però especialment preocupa als alcaldes l'elevat impacte que genera sobre l'aqüífer de la Cubeta d'Abrera i el bosc de ribera de l'espai de la Xarxa Natural 2000 "Montserrat-roques Blanques-riu Llobregat", danys que, afirmen, són permanents en el temps. Alhora, les fuites impliquen una inseguretat dels tres municipis "per la possible afectació als pous de captació d'aigua potable".

L'ACA ja té redactat un projecte per al nou col·lector. Tindrà una longitud de 112 quilòmetres, i transcorrerà per un total de 22 municipis de les comarques del Bages i el Baix Llobregat. Tindrà una capacitat de transport de 317 litres/segon, més del doble que l'actual conducció. De fet, la nova conducció té el doble objectiu tant de substituir l'actual col·lector, que està obsolet i té nombroses fuites, com de millorar-ne la capacitat.

Un dels problemes de la canalització actual és que el residu que s'hi ha acumulat ha enxiquit el dimensionat de pas de les canonades. L'ACA no tenia previst fer una instal·lació de dimensionat molt més gran, però sí afrontar un canvi de materials per evitar problemes de fuites i d'acumulació de residus. L'empresa minera ICL també espera tenir un projecte definitiu per valorar si és possible que part de la sal acumulada al runam de Sallent es pugui enviar, diluïda, cap al mar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema