L'alta comissionada de Drets Humans de l'ONU, Navi Pillay, va fer ahir una crida perquè l'activista sahrauí Aminatu Haidar, en vaga de fam a l'aeroport de Lanzarote, pugui retornar "al seu país".

"Des d'aquí faig una crida pel respecte del dret d'Aminatu Haidar a retornar al seu país, on a més viuen els seus fills i és on ha d'estar", va assenyalar Pillay en roda de premsa, en la qual en cap moment no va esmentar els noms del Marroc ni del Sàhara Occidental. L'alta comissionada va afirmar que "coneix el cas i el segueix de prop" i que ha estat "en contacte amb els dos governs", amb els quals -va dir- "he parlat de la seva situació".

Pillay va assenyalar que espera que es trobi "una ràpida solució" al contenciós, i va especificar que sap que Espanya ha ofert diverses possibilitats per ajudar Haidar, com atorgar-li asil polític o la nacionalitat espanyola. "Sé que Espanya ha estat molt considerada i està disposada a ajudar, fins i tot oferint-li accés al seu territori", va assegurar, "però és ella mateixa qui ha de prendre la decisió, és una decisió individual", va dir l'alta responsable de drets humans.

El ministre espanyol d'Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, va afirmar que Haidar podria continuar amb més força la seva reivindicació política si deixa la vaga de fam, però va deixar clar que el govern respectarà el seu dret a expressar-se, també per aquest mitjà. "Nosaltres li hem permès que continuï exercint el seu dret a l'expressió de la seva posició política, inclosa la vaga de fam".

Des del Marroc, el ministre d'Exteriors, Taieb Fassi Fihri, va assegurar que Haidar és l'única responsable de la situació en què es troba i va apuntar que partits polítics algerians i el Front Polisari es troben darrere de l'"operació".

"Si algú ha creat aquest problema és Aminatu Haidar", va declarar Fassi Fihri en una entrevista a France 24, en la qual va afegir que l'activista "ha rebutjat el seu passaport, ha insultat el seu passaport i ha ofès l'opinió púbica marroquina". El responsable de la diplomàcia marroquina va afirmar que "ella s'ha col·locat en aquesta situació per cridar l'atenció" i va subratllar que "el conjunt de la classe política marroquina és unànime per no cedir al xantatge".

Haidar "ha viatjat per una desena de països gràcies a aquest passaport i sabíem que el treball que feia no era sota el paraigua tan positiu, tan noble dels drets humans" sinó sota el marc d'una agenda política fixada "per partits algerians i polisaris", va afegir.

Segons el ministre marroquí, l'activista hauria provocat el conflicte diplomàtic per bloquejar una altra ronda de negociacions polítiques sobre el Sàhara Occidental en les Nacions Unides. "L'operació Haidar (...) és responsable del bloqueig polític", va assegurar Fassi Fihri, que va emfatitzar que "no es juga amb el passaport d'aquesta manera (...) tan lleugera".