Carles Puigdemont és a Brussel·les acompanyat de cinc dels seus consellers i tot i que hi ha fonts que asseguren que hi són per demanar asil polític, aquesta informació no ha estat confirmada per fonts oficials.

El viatge, però, s'ha fet públic una hora després que el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, anunciés la presentació d'una querella davant l'Audiència Nacional per rebel·lió, sedició i malversació contra ell i la resta del Govern, així com una altra querella davant el Tribunal Suprem contra la Mesa del Parlament, dissolt aquest dilluns per Carme Forcadell.

Puigdemont ha contractat a l'advocat belga Paul Bekaert, expert en drets humans. L'advocat Paul Bekaert ha confirmat aquest dilluns a la cadena de televisió flamenca VRT que ha mantingut un contacte amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Si bé no ha volgut oferir més detalls ha afirmat que el contacte s'ha produït "a Bèlgica". "M'ha consultat i m'ha demanat que defensi els seus interessos a Bèlgica en un futur", ha explicat.

Segons ha declarat, Bekaert pensa que la seva experiència de més de trenta anys amb extradicions i peticions d'asil polític amb casos del País Basc és el que ha fet que Puigdemont hagi acudit a ell. "Estic familiaritzat amb l'extradició i l'ordre de detenció europea", ha dit. Davant la possibilitat que Puigdemont demani o no asil polític al país, Bekaert no ha confirmat l'opció. L'advocat, expert en drets humans, ha defensat al llarg de la seva carrera, entre altres, Luis Moreno i Raquel Garcia, presumptes col·laboradors d'ETA.

Joaquim Forn, Meritxell Borràs, Antoni Comín, Dolors Bassa i Meritxell Serret són els exconsellers que han marxat a Brusel·les amb Carles Puigdemont. Segons el periodista de TV3 Xavi Coral, es troben en un «entorn discret i segur». Segons fonts de la Generalitat, aquest dimarts a les 12.30h realitzaran una compareixença conjunta des de Bèlgica.

Aquest mateix matí Puigdemont ha publicat a la xarxa Instagram dues fotos fetes des d'un pati interior del Palau de la Generalitat, tot i que no aclaria si les fotografies han estat preses avui o van ser captades amb anterioritat.

Les fonts consultades no han explicat quin és l'objectiu d'aquest viatge, si bé ahir el secretari d'Estat belga de Migració i Asil, Theo Francken, del partit independentista flamenc N-VA, va suggerir en el seu compte de Twitter que Puigdemont pot sol·licitar "asil polític" a Bèlgica. Una possibilitat de la qual de seguida es va desmarcar el primer ministre belga, Charles Michel, qui va assegurar que l'asil per a l'expresident català "no està en absolut en l'ordre del dia del seu Govern".

El president de Flandes diu que no es reunirà amb Puigdemont

El president de la regió belga de Flandes, el nacionalista flamenc Geert Bourgeois, no es reunirà amb l'expresident català Carles Puigdemont, que és a Brussel·les, han dit fonts del seu partit, la N-VA.

"No té cap reunió amb el nostre ministre president", han assegurat aquestes fonts, que han afegit que els dos polítics no han mantingut contactes anteriorment.

Llach dóna per fet l'exili de Puigdemont com una "denúncia" contra Espanya

De la seva banda, el diputat de Junts pel Sí (JxSí), Lluís Llach, ha donat avui per fet l'"exili" de Carles Puigdemont -a qui ha presentat com a president de la "república" catalana-, com "denúncia" contra Espanya davant la comunitat internacional.

També des del seu compte a Twitter, Llach ha afirmat literalment: "El MHP (Molt Honorable President) de la República exiliat és una denúncia contra Ñ davant dels estaments europeus, internacionals i ens guarda intacta ('ens serva') la dignitat de l'1 d'octubre".