El Tren del Ciment de l'alt Llobregat estrenarà la seva tretzena temporada aquest dissabte 8 d'abril, segons han anunciat el seus gestors, l'empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat. Aquest recurs turístic estarà operatiu fins al 19 de novembre d'enguany. Cada any obre les seves portes per aquesta època i tanca abans de final d'any.

El tren del Ciment va tancar el 2016 amb 21.208 visitants, 540 passatgers més que l'any anterior. L'antic tren té un recorregut de 3,5 quilòmetres i quatre estacions: la Pobla de Lillet, la Pobla Centre, Jardins Artigas i Museu del Ciment-Castellar de n'Hug. El trajecte dura 20 minuts i el fa una locomotora dièsel de quatre cotxes amb capacitat per a 25 viatgers cadascun. El també conegut com a Ferrocarril Turístic de l'Alt Llobregat, propietat de FGC, és una línia que històricament unia l'antiga fàbrica de ciment Asland de Castellar de n'Hug amb Guardiola de Berguedà, des d'on partia la línia del ferrocarril de via estreta cap a Berga i Manresa.

L'oferta comercial del Tren del Ciment està estretament lligada a dues destinacions turístiques de primer nivell: els Jardins Artigas i el Museu del Ciment. Amb els paquets combinats, els visitants poden gaudir del tren turístic i fer la visita a la vegada.