El Govern de la Generalitat va aprovar ahir la declaració com a bé cultural d'interès nacional l'església de Sant Climent de Talltorta, a Bolvir. També reben aquest reconeixement les esglésies de Santa Maria a Vilafranca del Penedès, i la de la Immaculada d'Isil, a Alt Àneu. En el mateix acord es delimita l'entorn de protecció d'aquests tres monuments i del castell de Llers (Alt Empordà), conjunt ja declarat com a bé cultural d'interès nacional.

L'església de Sant Climent de Talltorta va ser edificada l'any 1667. Del conjunt, en destaca la decoració pictòrica barroca de caràcter popular que omple els seus murs, i que ha estat objecte d'una acurada restauració. Aquestes pintures conformen el conjunt més complet de pintura barroca popular existent a Catalunya.

Les pintures estan datades el 1718 en un dels seus espais i fan referència al bisbe d'Urgell, Simeó de Guinda i Apeztegui. La tècnica emprada és el tremp i són fetes en un estil popular barroc molt senzill. Les escenes representades són variades, però sobretot presenten el cicle de la vida de Jesús, el Judici Final i una apoteosi celestial a la volta. Al costat del Pantocràtor, també hi ha un sol.