La història de l’homeopatia, en una exposició a una farmàcia de la Seu

La històrica Purgimon crea al soterrani una sala amb objectes de la terapeuta Sofia Roca

El nou museu de la homeopatia de la Seu d’Urgell | ARXIU PARTICULAR

El nou museu de la homeopatia de la Seu d’Urgell | ARXIU PARTICULAR / Miquel Spa. la seu d’urgell

Miquel Spa

Miquel Spa

La Farmàcia Purgimon Feliu de la Seu d’Urgell ha creat a l’establiment un espai museïtzat dedicat a la història de l’homeopatia. Es tracta d’un nou equipament cultural i turístic de la ciutat que recull els objectes de la col·lecció privada de la terapeuta especialitzada en homeopatia Sofia Roca.

El museu, estrenat aquest passat mes d’abril coincidint amb el Dia Mundial de l’Homeopatia, és al soterrani de la farmàcia en una sala amb una decoració que recrea l’ambient del segle XIX, segons han explicat els seus responsables. El museu explica la història de l’homeopatia i la vida del seu fundador, el metge, farmacèutic i químic alemany Samuel Hahnemann (1775-1843). Aquest nou espai museogràfic s’ha creat a partir de la voluntat de la terapeuta i homeòpata Sofia Roca, la qual ha materialitzat a la Seu la seva voluntat que totes aquestes peces es conservin en bones condicions i puguin ser admirades pel públic per contribuir a donar a conèixer aquest mètode terapèutic. Roca, nascuda a Barcelona l’any 1952 i vinculada a la Seu, és una reconeguda especialista en teràpies com ara les flors de Bach.

La col·lecció inclou farmacioles d’aquella època adquirides als EUA, a Alemanya o a Anglaterra, així com una pertanyent a un vaixell per a ús de la tripulació. Diversos plafons se centren en la vida professional i personal del doctor Hahnemann.

Visites per grups i particulars

Segons han detallat responsables de la farmàcia, el museu és obert a visites concertades d’escoles, instituts, entitats cíviques i col·lectius en general interessats en el tema amb reserva prèvia. Igualment, els particulars que el volen visitar, ho poden fer concertant la cita els dimarts i dijous en tres horaris així com els caps de setmana.

En paral·lel, la farmàcia Purgimon ha establert un programa de visites guiades. Les pròximes seran aquest mes de maig el dissabte dia 11 i el dijous dia 16; el mes de juny el diumenge dia dos, el dissabte dia vuit i el dijous dia 20 i el mes de juliol el diumenge dia set, el dissabte 13 i el dimarts dia 30. Les visites a aquest nou museu de la Seu, que estan pensades per a grups d’entre sis i 12 persones, tenen una durada aproximada d’una hora i són gratuïtes.