Un centenar de persones es manifesten en contra de la massificació de l'institut Pius Font i Quer de Manresa

Professors, estudiants i familiars d'alumnes protesten perquè hi haurà una línia més de primer d'ESO i un tercer barracó al pati del centre

Professors, estudiants i familiars d'alumnes del Pius Font i Quer es manifesten pels carrers de Manresa

Oscar Bayona

Redacció

Una manifestació inèdita ha recorregut aquest dijous a la tarda els carrers de Manresa. Professors, estudiants i famílies d’alumnes de l’institut Pius Font i Quer de Manresa, un centenar, han anat des del centre d’ensenyament fins a la plaça Major per protestar contra el que consideren una massificació de l’institut i una manca de recursos per fer front als reptes educatius, inclosos l’atenció a la diversitat.

Feia 14 anys que no es veia una comunitat educativa sortint al carrer a Manresa per reclamar millores. El 2010, 300 alumnes i famílies de l’escola Flama van anar del parc de l’Agulla a l’escola de Pineda de Bages a peu per protestar contra les retallades en el transport escolar i el menjador.

Docents, famílies i estudiants

En aquest cas la protesta té un altre sentit. L’assemblea de docents, amb el suport de l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) i d’estudiants, alerten que el curs vinent el centre comptarà amb una línia més de primer d’ESO, la cinquena, que això s’està convertint en un costum perquè ja passa en altres cursos, i que instal·laran un tercer mòdul prefabricat al pati. Denuncien que un institut que es va pensar per a 500 estudiants ja en té actualment més de 700. També consideren que no hi ha prou recursos per atendre la diversitat d’alumnes i donar una educació de qualitat.

És el que han reclamat a la manifestació. Estava encapçalada amb una pancarta contra la massificació. Ha començat poc després de les cinc de la tarda davant del centre, on prèviament hi ha hagut una discussió amb una inspectora d’Educació, que ha volgut treure una de les pancartes que hi havia a l’exterior de l’edifici.

Del Pius a la plaça Major

Superada la situació, ha començat la protesta. Els manifestants, amb l’ajuda d’un parell de tambors, molts xiulets, més pancartes i una mena de taüt que simulava un barracó, han anat fins a l’avinguda dels Dolors i d’aquí cap a la carretera de Vic. S’han aturat davant la seu de la delegació d’Educació a les comarques centrals, on s’han intensificat els xiulets i han penjat cartells on es podia llegir «El Pius s’ha quedat sense pati». Han continuat per la carretera de Vic en direcció al centre.

La Policia Local ha anat redirigint el trànsit a mesura que la manifestació avançava. Fins que s’ha dirigit al Passeig per arribar, finalment, a la plaça Major.

Dos professors, un alumne i un membre de l’AFA ha llegit un manifest en el qual reclamen més «condicions i recursos per dur a terme amb dignitat» la tasca educativa. També demanen a l’Ajuntament de Manresa «que faci seves aquestes reclamacions». Finalment, han animat la resta de centres i tota la comunitat educativa de la ciutat a reivindicar el dret de l’alumnat a rebre una educació de qualitat i exigir els recursos necessaris per fer-ho possible».

Intervenció al ple

Aquest mateix dijous, famílies i docents del Pius han intervingut al ple municipal per denunciar la situació. El professor del centre Jordi Pons ha intervingut al ple fent ús del reglament de participació ciutadana amb presència a la sala d'altres professors, d'alumnes i familiars.

Pons ha exposat el neguit per la manca de resposta de la Generalitat davant d'un problema de saturació que avança en la direcció de fer-se insostenible. Ha lamentat que el que sí havia fet el departament havia estat" picar-nos el crostó" després d'una protesta anterior.

La moció ha estat rebutjada amb els vots en contra de l'equip de govern d'ERC, PSC i Impulsem i també de Vox. El govern ha emmarcat la situació del Pius en el context de problemes generalitzats d'espai que existeix als centres educatius de la ciutat.

Subscriu-te per seguir llegint