"Volem transport i menjador". Aquest era el crit dels 200 escolars i un centenar de familiars, mestres i monitors de l'escola Flama de Manresa que ahir a les 9 del matí van anar a peu des del parc de l'Agulla fins al centre educatiu. La caminada de protesta, que va comportar que els Mossos d'Esquadra tallessin el trànsit de vehicles a la carretera de Santpedor, pretenia posar en evidència la problemàtica que comporta a les famílies que s'hagi retallat el servei de l'autobús escolar. Una retallada que ja es fa notar aquest curs (a partir de dilluns se suprimeix el servei del migdia) i que es preveu que encara tingui més repercussió el que ve.

Carretera tallada

La ubicació de l'escola manresana Flama a Pineda de Bages (en terme de Sant Fruitós) mentre no es trasllada a la capital del Bages (és previst per al curs 2012-2013) és el que ha portat l'associació de mares i pares (AMPA) a voler demostrar que els nens i nenes no poden anar a peu des del nucli urbà fins al centre educatiu. Ahir, quan els manifestants ja eren al parc de l'Agulla per començar la caminada reivindicativa (fins i tot els que, amb l'autorització paterna, havien baixat dels tres autobusos que diàriament fan la ruta fins a l'escola), els Mossos es van decidir a tallar la carretera durant la marxa, perquè, tot i que en principi s'havia pensat en donar pas alternatiu als vehicles, la presència d'un nombre tan elevat d'infants ho desaconsellava.

El president de l'AMPA, Marc Olivé, s'esforçava a subratllar que el seu objectiu no era tallar la carretera i, per tant, provocar molèsties als conductors afectats, sinó evidenciar que les famílies de la Flama no poden prescindir del transport escolar.

81,50 euros el mes

Olivé explica que el cas de la Flama és atípic, perquè és la mateixa AMPA qui s'encarrega de la gestió del bus escolar. El curs passat, la subvenció per oferir aquest servei (que prové del departament d'Educació, però gestiona el Consell Comarcal del Bages) va ser de 70.000 euros, quantitat que permet subvencionar el 70% del cost del servei. D'aquesta manera, cada alumne ha de pagar 81,50 euros mensuals per poder fer quatre viatges diaris amb el bus. Per a enguany, tenint en compte l'increment de l'alumnat, l'AMPA va sol·licitar 77.000 euros, però se'ls en van concedir 55.000. La retallada del pressupost comporta que, a partir de dilluns, s'hagi de suprimir l'autobús del migdia, una mesura que també s'haurà d'aplicar de cara al curs vinent.

Torns per dinar al menjador

Els més afectats per la supressió de l'autobús del migdia són la trentena d'alumnes que el fan servir per anar a dinar a casa. Però, de retruc, això afectarà tots els que es queden a dinar al menjador. Aquests, habitualment, són entre 194 i 200 alumnes. Ja han de fer torns cada dia per dinar perquè al menjador, que és ubicat en un barracó, només hi caben entre 60 i 70 alumnes.

La caminada d'alumnes i familiars vestits amb samarretes blaves i fent soroll amb xiulets, trompetes i tambors, va tardar mitja hora a recórrer els 800 metres que hi ha entre el parc de l'Agulla i l'escola. En arribar a l'entrada de Pineda, la manifestació ja va ser desviada cap a l'interior de la urbanització per poder normalitzar el trànsit el més aviat possible.

Durant el recorregut, Carolina Cuartas, mare d'Aleix Vicens, alumne de P-3 i dels que, fins ara, feia cada dia quatre viatges amb l'autobús, es queixava que "quedar-se a dinar surt més car que l'autobús (cinc dinars costa 28 euros). Aquesta escola és pública, però sembla privada".

Comparació amb el Xup

Maria Peralba, alumna de quart que dina cada dia a l'escola, i la seva mare, Mireia Morell, empenyent el cotxet del Quim, es van sumar a la marxa perquè "els alumnes augmenten cada curs, però el menjador és el mateix. Al final, els petits hauran de dinar a les 12 i els grans a les 4". Miguel Cazorla i Glòria Roda, pares de la Karen, de segon, asseguraven que "ara ja es paga molt, quan sabem que hi ha subvencions en altres llocs". L'Ajuntament de Manresa ha assumit el cost del transport del migdia a l'escola Pare Ignasi Puig del Xup.

Al migdia va continuar la rei-vindicació. Es van quedar a dinar 230 alumnes i l'AMPA va decidir que fessin l'àpat tots alhora. Com que el menjador és insuficient, es van haver de posar taules i cadires de les aules al porxo. El desig de l'AMPA és que, després d'aquestes accions, "les administracions implicades ens escoltin, perquè fins ara es van passant la pilota".