Representants polítics i tècnics d'algunes d'aquestes institucions es van reunir ahir al matí al Consell Comarcal de l'Alt Urgell per assentar les bases d'aquesta proposta, que es vol incloure en els projectes Intereg subvencionats per la UE. Una propera reunió d'aquí a uns dies a Sallagosa (a la Cerdanya francesa) concretarà detalls per poder demanar finançament per al projecte, d'uns 300.000 euros (50 milions de pessetes).

La idea ha sorgit de la necessitat d'aquest territori de crear xarxes comunes de senderisme o condicionar les existents, «que no estan senyalitzades i pràcticament no hi passa ningú», explicava ahir el president comarcal de l'Alt Urgell, Jesús Fierro. De la Cerdanya francesa fins a Andorra, «el territori té moltes possibilitats, però està poc promogut i explotat», segons Fierro, i està convençut que es podrien dissenyar rutes comunes d'una punta a l'altra «per antics camins que havien tingut utilitat en algun moment», i que ara han quedat en l'oblit. Tot plegat, «és una estratègia de promoció turística per al territori, i que pot donar-li un gran valor afegit», entenent que, «com a mínim a l'Alt Urgell, el senderisme no ha estat mai el nostre fort» perquè no s'ha fomentat prou.

La Cerdanya, en canvi, té actualment 17 rutes per fer amb BTT, que suposen uns 70 quilòmetres de recorregut, i darrerament s'ha promogut el Camí dels Bons Homes amb el Berguedà i l'Arieja. Tanmateix, la comarca aposta en ferm amb el projecte pirinenc, «que servirà per ordenar el senderisme de la regió», explica el president comarcal, Joan Pous, atès que fins ara cada comarca ha actuat sola i no s'ha tret profit d'una promoció conjunta. Tan és així, que si bé la Cerdanya ha inventariat pràcticament tots els camins de la comarca, no passa el mateix a la resta de territoris implicats. Precisament, el projecte parteix de la necessitat de completar aquests inventaris, i després definir les rutes, cartografiar-les, arreglar-les, senyalitzar-les, i promoure-les, per exemple, mitjançant una web. De moment es pensa, per exemple, en el camí de Sant Jaume (que uneix tot el territori, però sense senyalització i pràcticament en desús), o l'antic camí de la Sal, entre altres.