La persistència de la família manté la desaparició dels germans Orrit de Manresa en primer pla

Mari Carme Orrit participa activament en l’estructuració d’associacions de familiars de desapareguts

Mari Carme Orrit (dreta) amb el ministre Grande-Marlaska

Mari Carme Orrit (dreta) amb el ministre Grande-Marlaska / Arxiu Particular

Francesc Galindo

Francesc Galindo

La misteriosa desaparició fa 35 anys dels germans Orrit, l’Isidre de 5 anys i la Dolors, de 17 anys, continua estant a primera fila dels casos no resolts per la persistència de la seva família. Prova d’això és que Mari Carme Orrit ha esdevingut un rostre recurrent en els principals esdeveniments que se celebren a l’Estat espanyol sobre desaparicions sense causa aparent.

Després que posés el cas en coneixement del Rei d’Espanya, Felip VI, aprofitant la seva participació en l’acte de lliurament del novè Premi de Drets Humans Rei d’Espanya, que concedeix el Defensor del Poble i la Universitat d’Alcalà d’Henares, ha estat present en la presentació de l’Informe Anual de les Persones Desaparegudes 2024, presidida pel ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska.

La seu del Centre Nacional de Desapareguts (CNDES) va acollir la Trobada entre les Associacions, Fundacions i Famílies de les persones desaparegudes. La directora del Centre Nacional de Desapareguts, Pilar Muniesa, va presentar l’Informe i els testimonis de les famílies van permetre posar veu i cara a la realitat d’aquest fenomen dur i complex, com és el de les desaparicions.

Imatge de la presentació de l’informe anual de les persones desaparegudes

Imatge de la presentació de l’informe anual de les persones desaparegudes / Arxiu Particular

Plataforma comuna

Mari Carme Orrit, que va ser convidada com a representant de l’Associació de Familiars de Desapareguts (Afades). Orrit dedica part de la seva tasca de recerca a impulsar la creació d’una Plataforma 9M perquè diferents associacions de familiars de desapareguts s’apleguin per optimitzar recursos i tenir més força a l’hora de pressionar l’Administració perquè aporti solucions als casos i suport als familiars. 

Recentment, la família ha aconseguit, amb l’ajut del director del documental «Els Orrit», Ferran Ureña, imatges de com podrien ser els germans desapareguts en l'actualitat perquè, com explica Mari Carme Orrit, «hem estat buscant un infant i una adolescent quan l’aspecte que tindrien ara és el de persones adultes».

Fotos antigues i com podrien ser ara

Fotos antigues i com podrien ser ara / Arxiu Particular