Bergadana Solutions, empresa que el juliol passat va tancar portes, ha renascut. Ho ha fet gràcies a un grup d'extreballadors i exdirectius de la firma que amb la constitució d'una nova societat, Transforma 21 SL, han adquirit a l'antiga empresa la denominació comercial Bergadana, que tenia una gran reputació en el seu sector, les instal·lacions de l'empresa i les seves patents. La compra d'aquests actius es va tancar el mes de setembre passat després de signar un acord que compra amb el vist-iplau amb l'administració concursal i els representants sindicals de l'empresa, després que aquesta presentés un concurs de creditors (l'antiga suspensió de pagaments) com a conseqüència de la impossibilitat per fer front al deute, que, segons algunes fonts, era de sis milions d'euros.

La nova societat, que actualment ja està treballant a Gironella, és d'unes dimensions més reduïdes que la que va tancar portes. De moment, disposa d'una plantilla formada per 22 persones, encara que, segons explica un dels impulsors del projecte, Jaume Montañá, la intenció és que a final d'aquest any o principi del que ve hi hagi entre 35 i 40 treballadors. Tot i això, la xifra encara quedarà lluny dels 123 treballadors que van quedar a l'atur el mes de juliol passat, quan Bergadana Solutions va plegar, i dels 180 empleats que havia tingut en els moments de més volum de treball. A més, de les tres plantes que tenia l'empresa, de moment, només està en funcionament la de Cal Bassacs , a Gironella, que és on es carrossaven els vehicles funeraris. Les altres instal·lacions de l'empresa que ara no estan en funcionament són les de la Bonavista i les del polígon de Cal Rafelet, també al municipi de Gironella.

L'ús d'una sola planta s'explica perquè la nova Bergadana s'està centrant en la prestació de serveis postvenda i de transformació de vehicles funeraris, que és on tenia una quota de mercat més important i, a més, es tracta d'un sector en el qual han pogut recuperar algunes comandes. Tot i això, Montañá explica que la intenció de Transforma 21 és poder tornar a obrir els altres tallers, recuperar l'estructura comercial i tornar a carrossar altres tipus de vehicles, com ambulàncies, en què ja tenen algun encàrrec, i cotxes de policia.

L'antiga empresa, que havia estat adquirida per la firma holandesa Nimbus, tenia un ambiciós pla d'expansió d'internacionalització per expandir-se per Europa. Ara, però, l'objectiu a curt i a mitjà termini de Transforma 21, segons assegura Montañá, és recuperar i fidelitzar els clients de "més a prop de casa" començant pel mercat català i després per l'espanyol, perquè "és on tenim més possibilitats".