La Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central ha aprovat aquest dimecres un nou pla urbanístic que preveu construir 1.500 habitatges nous a Tona (Osona) durant els propers anys. També contempla eixamplar el teixit residencial a la zona La Canal i que el Sot Florit acabi amb un parc que faci d'anella verda. A Manresa, s'autoritza la proposta de l'ajuntament per tal que Fecsa-Endesa els doni 3.000 metres quadrats del sector Segre-La Catalana, a canvi de poder destinar unes instal·lacions que havia de cedir i que ara destinarà a usos industrials. A Avià (Berguedà), també s'ha aprovat el pla amb una modificació al sector de Graugés.

Un dels acords que ha pres aquest dimecres la Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central, reunida a Berga, és l'aprovació del nou Pla Urbanístic de Tona. Un dels aspectes més rellevants d'aquest pla és la construcció de nous habitatges per encabir el creixement en nombre d'habitants previst durant els propers d'anys. Es preveu que la població passi dels 8.000 actuals fins als 12.000.

El director general d'Urbanisme, Pere Solà, ha destacat que Tona ha absorbit un augment destacable de nous habitants durant els darrers anys, provinents de l'àrea metropolitana gràcies a l'acostament del municipi a aquesta zona que ha propiciat la carretera C-17. Si bé l'ampliació de sòl industrial ja s'ha portat a terme, ara toca ampliar la zona residencial.

Un dels sectors que, en aquest cas, es recuperen és La Canal. Solà ha destacat que 'té una superfície important i el pla el torna a recollir i el manté perquè és un lloc ben situat, a continuació del nucli'. El nucli, afegeix, està situat entre la C-17 i la carretera que enllaça amb la de Manresa. En aquest aspecte, el pla també proposa una via alternativa que faria de variant entre la C-17 i la carretera de Manresa.

En termes generals, el que es contempla és un augment de 215 hectàrees de sòl per urbanitzar, amb una possible ampliació de 35 hectàrees més. No obstant això, també es preserven espais, com ara al camí de Puigbonic, sobre el qual el director general ha destacat que també comparteix dubtes l'ajuntament. Solà ha assegurat que és important mantenir-ne el sòl lliure, no edificar-hi, perquè és 'un entorn agrari amb característiques ambientals apreciables' i una zona 'de passeig dels vilatans'.

En darrer terme, el pla preveu una reducció de sòl edificable al sector de La Guixera i que el sector del Sot Florit acabi en un espai de parc, 'fent una anella verda que protegeixi la riera' i 'relligant el nou eixample amb la carretera a través d'aquest parc verd i del balneari', en paraules de Solà.

Fecsa i Manresa

El que també ha aprovat la comissió és una modificació parcial del pla de la capital del Bages en referència a 'les antigues instal·lacions de Fecsa-Endesa situades al bell mig de Manresa', tal com ha assenyalat Solà. 'Són unes instal·lacions que han quedat obsoletes i que el pla havia previst que fossin equipaments', ha afegit el director general.

Fecsa-Endesa havia de cedir aquest espai al municipi però, després d'arribar a un acord, l'Ajuntament de Manresa proposa que la companyia elèctrica se'l quedi per destinar-lo a activitats vinculades 'a la generació o distribució d'energia'. Pere Solà ha explicat que, a canvi, Fecsa-Endesa cedeix un espai proper de 3.000 metres quadrats on es fixa un sostre de construcció de 9.000 metres.

Canvi d'espai

Al Berguedà, destaca l'aprovació del pla d'Avià, especialment en l'apartat referent al sector de Graugés. Uns terrenys que l'ajuntament volia convertir en sòl urbanitzable es preserven perquè, segons Solà, 'malmetrien el paisatge'. Finalment, el consistori ho ha convertit en un espai lliure. Els propietaris que volien fer-hi cases, ha assenyalat el director general, 'tindran compensat el seu aprofitament a l'entorn de la colònia'.