El portaveu del Govern, Francesc Homs, va demanar ahir al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) que mantingui "les arrels catalanes" de CatalunyaBanc, ara que el govern la seguirà gestionant un cop suspesa la seva venda per falta de bones ofertes.

El FROB va anunciar dilluns que suspenia novament el procés de venda de la nacionalitzada CatalunyaBanc, com ja va fer el juny de 2012, després de comprovar que les ofertes presentades per les entitats interessades -Santander, BBVA, Popular i Sabadell- quedaven lluny dels 900 milions d'euros que pretenia obtenir el govern amb aquesta subhasta.

Després de la reunió del Consell Executiu, Homs va assenyalar que CatalunyaBanc "lamentablement" està en mans del FROB, encara que va dir entendre que aquest organisme hagi optat per cancel·lar l'operació de venda per no "malvendre" l'entitat. Homs no va voler entrar a valorar la nova situació que s'obre ara per a l'entitat, que continuarà en mans públiques, encara que sí que va reclamar al FROB que "mantingui clarament les arrels catalanes" de l'entitat.

D'altra banda, el ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, va dir ahir que CatalunyaBanc no es pot malvendre donada la seva extrema solvència després de la injecció de capital de rebuda i que els pròxims trimestres el Govern "maximitzarà" el seu valor d'acord amb les opcions que té obertes el FROB. "CatalunyaBanc és una és una entitat extremadament solvent després de la injecció de capital que se li ha fet, amb moltíssima liquiditat i lògicament el plantejament del FROB és que no es pot malvendre aquest tipus d'institucions", va afirmar De Guindos a la seva arribada al consell de ministres d'Economia de la Unió Europea (UE) que ahir se celebrava a Brussel·les. "És una institució que té molt valor i estic convençut que els pròxims trimestres, en el futur pròxim -tenint en compte totes les opcions que té obertes el FROB- CatalunyaBanc tindrà una valor molt adequat", va afegir. El ministre va insistir que el grup català és un prestamista, un banc "que té enorme valor, i maximitzarem aquest valor".

El FROB va anunciar dilluns que buscarà la millor opció per a un banc en què l'Estat espanyol és el principal accionista i està obligat a vendre la seva participació en un termini inferior a cinc anys a comptar des que li va injectar a finals de 2012 una milionària ajuda. En el cas concret de CatalunyaBanc, el FROB recorda que la CE va permetre la injecció de capital a canvi que els tràmits per a la seva venda comencessin abans de final de juliol de 2015 perquè l'entitat canviés de mans, com a molt tard, el 2016. El FROB va destacar que té un termini "dilatat i suficient" per buscar la millor opció per a CatalunyaBanc, una entitat que, gràcies a la recapitalització, manté uns nivells folgats de solvència i disposa d'un pla de negoci que li permet operar amb "absoluta normalitat amb els seus dipositants i clients".