La inflació recupera el signe negatiu i el juliol s'ha situat en el -0,3%, segons dades avançades de l'Institut d'Estadística espanyol. Per trobar una taxa tan negativa, que s'haurà de confirmar el 13 de juliol, cal remuntar-se gairebé cinc anys enrere, en concret fins l'octubre del 2009 quan es va registrar un -0,7%. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) explica que mentre que l'any passat els preus de les gasolines i dels aliments frescos van augmentar aquest any el seu comportament ha estat estable. També ha influït la baixada de preus de l'electricitat. Els preus del juliol han baixat nou dècimes en relació amb el juny, entre d'altres factors per l'inici de la temporada d'estiu de rebaixes.

L'INE publicarà els resultats definitius de la inflació el 13 de juliol pròxim i es podrà observar en detall el comportament de les diferents cistelles de preus de l'IPC i el resultats per autonomies.

La taxa anual del -0,3% que s'ha registrat en el conjunt de l'economia espanyola aquest mes de juliol està quatre dècimes per sota del 0,1% que es va donar el mes de juny.

La caiguda de nou dècimes en els preus aquest mes de juliol en relació amb el mes de juny és la més alta que s'ha registrat en un juliol des del l'any 2010 però una reducció de preus similars a la registrada el juliol del 2009 que també va ser del -0,9%.

El més de juliol tradicionalment és un dels períodes de l'any que registra decreixements de preus al coincidir el període amb l'inici de la temporada d'estiu de rebaixes en el sector del vestit i el calçat i utillatge de la llar, entre d'altres.

La inflació negativa d'aquest mes de juliol no per esperada deixa de ser preocupant perquè situa a l'economia espanyola i europea amb indicadors inflacionaris molt per sota de les previsions marcades per les autoritats europees de tancar la inflació en un 2%.

Tot i que a l'octubre del 2013 i el març d'aquest any la inflació espanyola ha registrat episodis d'IPC en negatiu, del -0,1% en els dos casos, en aquest juliol la taxa negativa s'ha situat en el -0,3%, la mes negativa que s'ha registrat des de l'octubre del 2009 quan va ser del -0,7%.

L'INE explica que les raons d'aquest comportament s'han de buscar principalment en l'estabilitat dels preus dels carburants i lubricants i els aliments frescos i begudes no alcohòliques davant els increments que van registrar aquestes cistelles el juliol del 2013.

L'INE també assenyala com sector que ha influït decisivament en aquesta comportament a la baixa a les tarifes de l'electricitat que mantenen una evolució a la baixa.