Més de deu milions de llars d'Espanya podran acollir-se a partir de la pròxima tardor a la nova facturació horària de la llum, un sistema que per primera vegada permetrà als usuaris gestionar els seus consums tenint en compte les variacions de preu que cada hora de cada dia registra l'electricitat en l'anomenat mercat majorista, allà on les companyies generadores i les comercialitzadores casen l'oferta i la demanda d'energia. Sobre el paper, aquests usuaris estaran en condicions d'obtenir algun estalvi en el cost de l'energia. Per exemple, seguint aquests passos cada dia: examinant a Internet la corba de preus prevista per a la jornada següent i engegant després la rentadora o el rentavaixella en les hores més barates, en general de matinada.

L´estrena

En teoria, aquest sistema de facturació per hores va entrar en vigor el dia 1 de juliol, però a la pràctica no és així. Les comercialitzadores d'electricitat tenen de marge fins a l'1 d'octubre per implantar el model i, segons les informacions recollides, és previsible que esgotin aquest termini. Les empreses afectades són les anomenades comercialitzadores de referència, les autoritzades a oferir la tarifa regulada, ara batejada com a Preu Voluntari al Petit Consumidor (PVPC): Endesa, Iberdrola, Gas Natural-Fenosa, EDP-HC, Viesgo i CHC, aquesta última lligada a desenes de petites distribuïdores.

Els usuaris

Per disposar de la facturació per hores cal tenir en primer lloc un contracte del mercat regulat (PVPC, siga normal o amb discriminació horària). Es tracta en tot cas de clients amb menys de 10 quilowatts de potència contractada i que no hagin abandonat la tarifa regulada per contractar la llum al mercat lliure. No obstant això, els que hagin fet aquest últim pas -la majoria dels clients d'algunes companyies, com EDP-HC- poden reconsiderar-ho si veuen atractiva la nova facturació horària.

El comptador

A més de tenir un contracte de PVPC, els usuaris han de disposar de comptador intel·ligent i que estigui integrat al sistema de telemesura de la seva distribuïdora, de manera que pugui discriminar el volum de consum elèctric que es produeix cada hora i transmetre la informació a aquella companyia, que al seu torn la facilitarà a la comercialitzadora per a la facturació. El pla de substitució de comptadors preveu que tots els aparells analògics estiguin reemplaçats pels digitals a final del 2018. Avui dia, la proporció de nous equips instal·lats i completament integrats equival al 36% en el conjunt de l´Estat Espanyol. Això suposa que uns 10,2 milions d'usuaris estan en condicions tècniques d'accedir a la facturació horària.

El sistema

Els usuaris acollits a tarifa regulada ja paguen la llum mitjançant una fórmula que té en compte les variacions de preus, però no el consum efectiu de cada hora. Des del 2014, la facturació es realitza utilitzant un patró elaborat per la Xarxa Elèctrica d'Espanya (REE) i que està basat en els hàbits d'una mostra de 20.000 consumidors. La despesa de cada llar es reparteix per hores seguint aquesta pauta i s'apliquen els diferents preus. És un mecanisme provisional que des de l´octubre seguirà vigent per a les llars sense comptador digital. Per a les que en tinguin, l'electricitat consumida es facturarà segons la utilitzada cada hora i al preu que hagi fixat el mercat.

Les hores i els preus

Amb un sistema així, els usuaris estaran en disposició d'ordenar els seus consums per concentrar-los en les hores més barates. La informació per fer-ho estarà disponible a Internet. A partir de les 20.15 hores de cada dia, REE (www.ree.es) difondrà els preus horaris de la jornada següent. Encara que hi ha variacions que depenen de l'època de l'any i del dia de la setmana, la llum és sempre més barata durant la matinada, generalment entre la mitjanit i les cinc del matí. Els moments de preus més alts solen estar compresos entre les 11 i les 13 hores i entre les 19 i les 21 hores; a l'estiu, també és comú que la demanda, i amb això el cost de l'energia, sigui alta en les últimes hores de dia. Per tant, el coneixement previ dels preus permet a l'usuari que es mogui bé per Internet fixar una disciplina de consum per estalviar.

L´estalvi

Quant pot estalviar un usuari mitjà que examini cada dia la corba de preus i gestioni el seu consum segons aquesta informació? El Govern no ha precisat una resposta. Algunes organitzacions d'usuaris parlen d'un 5% i en àmbits del sector elèctric, d'uns 20 euros a l'any. Les variacions de preus entre hores són molt rellevants: aquesta setmana, la diferència entre el quilowatt més car i el més barat superava el 17%. Però hi ha diversos factors que limiten l'impacte efectiu que això pot tenir en el rebut. El primer, que l'energia consumida, l'únic capítol on es pot estalviar amb el sistema, suposa per a la majoria dels usuaris menys del 30% de la factura. La resta són costos regulats que fixa l'Administració i impostos. I després hi ha la capacitat real de desplaçar els consums. L'ús de la rentadora, del rentavaixella i del forn es pot concentrar a la nit, però no es pot fer amb el frigorífic, l'electrodomèstic amb una despesa més important. Una simulació feta sobre la base dels preus d'ahir: engegar la rentadora durant les hores nocturnes més barates permet un estalvi mensual que no arriba a un euro per a una llar mitjana.