Deu empreses aspiren a fer les obres de rehabilitació de l’edifici de Fàbrica Nova de Manresa

Es tanca el procés de presentació d’ofertes i comença el de valoració de projectes per adjudicar els treballs

Les obres de reabilitació duraran un any i mig i tenen un pressupost de 9,9 milions

Les obres de reabilitació duraran un any i mig i tenen un pressupost de 9,9 milions / ARXIU/OSCAR BAYONA

Jordi Morros

Jordi Morros

Deu empreses aspiren a dur a terme les obres de rehabilitació i consolidació de la Fàbrica Nova, el primer i indispensable pas per iniciar la reconversió de tot aquest sector de la ciutat en un pol de coneixement que tindria com a nucli central el nou campus de la Universitat Politècnica de Catalunya, la UPC, a Manresa.

Aquesta setmana s’ha tancat el termini perquè les empreses presentessin les seves ofertes i propostes, procés que es va obrir a finals del passat mes de març. Es tracta d’uns treballs que inicialment s’han pressupostat en 9,9 milions d’euros si s’hi suma l’IVA. 3,7 estan disponibles aquest mateix any, quan el govern de l’Ajuntament de Manresa compta que ja es pugui veure algun moviment d’obres al recinte històric. La resta es posarien el 2025.

Valoració i anàlisi

Segons ha explicat a Regió7 l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, un cop s’ha tancat aquest el període de presentació d’ofertes, arriba el moment de valorar-les i analitzar-les, procés que acabarà amb l’adjudicació dels treballs. Paral·lelament, ha afirmat Aloy, s’està treballant en el que és el pla funcional del projecte. És a dir, quins usos tindrà l’edifici, com, i a on hauran d’anar. «S’està avançant» en el projecte, ha assegurat.

El pròxim pas serà, també, redactar una memòria que «expliqui el projecte d’una forma més concreta». Ja es va fer fa dos anys, quan es va presentar públicament un projecte encara molt primerenc que proposava establir un campus tecnològic obert a la ciutadania que podria acollir fins a 3.000 persones. A la pròxima memòria s’hauria de ser molt més concret, segons Alou.

Un any i mig d'obres

De moment, però, el més immediat és la rehabilitació i consolidació de l’edifici. Els treballs s’hauran de fer en un termini màxim d’un any i mig, segons s’estipulava al concurs públic. Un any i mig d’obres, doncs, durant les quals es preveu restituir íntegrament el volum de la nau original. Es planteja fer una actuació que preservi el caràcter unitari de l’equipament i destaqui el protagonisme que tenen cadascuna de les les quatre torres que hi ha a cada cantonada.

La direcció d’obres

La direcció de les obres s’assignarà a la firma Julià Arquitectes Associats, que és el despatx tècnic que va guanyar el concurs per redactar el projecte de rehabilitació, que és el que s’ha d’executar ara.

El proper que caldrà afrontar un cop rehabilitada la històrica nau industrial, serà la transformació interior, que anirà lligada als nous usos que tingui i a la definició dels espais que faran falta per encabir el nou campus de la UPC, i els organismes i institucions que l’acompanyaran.

La UPC farà un nou campus a Terrassa

La voluntat de la Universitat Politècnica de Catalunya d’oferir un grau de Medicina a Terrassa a partir del curs 2026-2027 no afectarà el projecte de la mateixa UPC de crear un nou campus tecnològic a la Fàbrica Nova de Manresa. «Són dos temes absolutament diferents», ha dit a Regió7 l’alcalde de Manresa, Marc Aloy.

«Un projecte no distreu a l’altre», ha assegurat. «El de Manresa és un projecte ambiciós a mig i llarg termini i hi continuem treballant. Que estiguem a punt de licitar unes obres per 10 milions d’euros ens indica que el projecte tira endavant». La UPC oferirà un grau de Medicina amb un enfocament tecnològic que estarà vinculat al Consorci Sanitari de Terrassa i amb la complicitat de l’Ajuntament de Terrassa. Inicialment s’oferirien 50 places. Ja es busca un edifici de 4.000 metres quadrats per la Facultat. La UPC ja compta amb tres centres universitaris a la ciutat: l’Escola d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual; la Facultat d’Òptica i Optometria, i el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia.