El Fons Monetari Internacional (FMI) va situar ahir Espanya al capdavant del creixement entre les economies avançades de la zona euro, amb una expansió calculada per al 2015 en el 3,1%, i en el 2,5% per al 2016, xifres que ja havia avançat al juny i que milloren amb sis i cinc dècimes les d'abril.

En l'actualització del seu informe de "Perspectives Econòmiques Globals", el Fons va mantenir les seves previsions d'un creixement de l'1,7% enguany i l'1,5% per al proper per a la zona euro, on veu, "en general", la recuperació "en marxa", amb una alça "robusta" de la demanda interna i la inflació que comença a repuntar.

"Sóc una mica recelós quan es parla del miracle espanyol. És positiu créixer per sobre del 3%, però hem de recordar on es troba la taxa de desocupació", va apuntar Olivier Blanchard, economista en cap, en roda de premsa, quan va comentar el comportament de l'economia espanyola i els seus elevats nivells d'atur. Segons les previsions del fons, Espanya creixerà per sobre de les grans economies europees. Itàlia es calcula que torni al creixement positiu amb una expansió del 0,7%, França ho farà l'1,2%, i Alemanya, l'1,6%.

"Encara resta un llarg camí per davant abans de poder cantar victòria (...). Quan el pacient ha estat tan malalt, la seva recuperació no serà senzilla. Però en aquest punt, som molt optimistes", va afegir Blanchard, per a qui Espanya ha d'aprofitar el creixement econòmic per reequilibrar la posició dels comptes públics, i encara cal observar una millora en indicadors com la inversió i la recuperació del sector immobiliari.