El Parlament Europeu ha demanat l'adopció de mesures per ajudar els productors de llet després de la fi del règim de les quotes làcties el passat 1 d'abril. L'Eurocambra ha aprovat aquesta setmana per 510 vots a favor, 154 en contra i 44 abstencions una resolució no vinculant que advoca per un ús més eficient de les eines ja disponibles per ajudar el sector lacti i per millorar el funcionament de l'anomenat Observatori Europeu de la Llet.

L'objectiu és que aquest instrument "pugui enviar advertències sobre possibles crisis de manera més freqüent i primerenca, i recomanar les accions necessàries", va explicar el Parlament Europeu en un comunicat.

La diputada popular Esther Herranz va explicar que per mitjà d'aquestes mesures es pretén fer front a la situació de nerviosisme i incertesa que viuen els productors lleters, davant la caiguda de preus en el mercat, l'embargament de Rússia i la recent desaparició de les quotes làcties.

"El sistema d'alerta ràpida hauria d'estar acompanyat de l'activació immediata de mesures a favor del sector, algunes de les quals ja estan previstes en el nou reglament de l'Organització Comuna de Mercat", va assenyalar un comunicat del PP.

Per la seva banda, Gabriel Mato (PP) va recordar que els productors de llet viuen moments molt durs, situació que arrosseguen des de fa anys, amb dificultats per fer front als costos de producció, i a la creixent volatilitat dels preus.

D'altra banda, el Parlament Europeu ha aprovat amb 598 vots a favor, 53 en contra i 41 abstencions, una resolució per ajudar els productors de fruites i verdures, amb l'objectiu d'animar els agricultors a unir-se a organitzacions per augmentar el seu poder de negociació, reforçar la seva posició en la cadena alimentària i millorar els seus ingressos.

El text advoca a més perquè la Unió Europea ajudi els seus agricultors a trobar nous mercats per als seus productes després del veto rus i per facilitar les exportacions.