Un estudi de la Universitat de Còrdova demostra que la utilització de l'enemic natural de la mosca de l'olivera, el fong entomopatogen Metarhizium brunneum, podria reduir-ne la població entre el 50% i el 70%.

La mosca de l'olivera s'ha convertit en una de les plagues més perjudicials per a aquest cultiu, segons l'organització agrària JARC-COAG. Aquest insecte entra dins les olives per reproduir-se, i les seves larves s'alimenten d'aquest fruit, fet que provoca que majoritàriament acabin caient de l'arbre. Segons el departament d'Agricultura, el 2013 i el 2014 s'estima que va provocar una pèrdua anual del 20% de la collita a tot Catalunya. Les comarques més afectades continuen sent el Baix Ebre i el Montsià, que al 2013 van tenir el 70% d'olives picades, i el 2014 el 50%, però aquest problema també afecta la resta de zones productores de Catalunya. La dificultat de control de la plaga és causada, sobretot, per la variabilitat del conreu i l'alta mobilitat de la mosca, que pot arribar a recórrer 40 quilòmetres en un dia. Però també hi contribueix els efectes del canvi climàtic, la limitació dels tractaments aeris , i la reducció general d'autoritzacions d'ús a Europa de productes fitosanitaris, remarquen des de JARC-COAG.

Actualment, la mosca de l'olivera es pot combatre a través de tractaments aeris, però la directiva europea d'ús sostenible de plaguicides en limita el seu ús a causes molt justificades i, "és molt probable que a la llarga s'acabaran prohibint", segons l'organització agrària..